Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό «κυβέρνησης» συνασπισμού που τελματώθηκαν μεταξύ ΡΤΚ και ΔΚ και η απόφαση του ΡΤΚ να προσφύγει στη βάση του για την τελική κατάληξη του όρου εντολής που έχει λάβει, είναι το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Αναφορά γίνεται επίσης στο άμεσο βήμα του ΔΚ που εξουσιοδότησε τον Σερντάρ Ντενκτάς να διερευνήσει το ενδεχόμενο «κυβερνητικού σχήματος» με το ΚΕΕ και το ΚΚΔ, αλλά και στην αντίδραση του ΚΕΕ στην μη κατάληξη των συνομιλιών

ΡΤΚ-ΔΚ. Οι εφημερίδες γράφουν επίσης για τις διαμαρτυρίες της «ομοσπονδίας» κυνηγιού και της περιβαλλοντικής πλατφόρμας για την αλλαγή ημερομηνία του κυνηγιού, αλλά και για τη δημοσκόπηση της «πρωτοβουλίας Αμμοχώστου» που δείχνει ότι το 73% των κατοίκων της κατεχόμενης πόλης σήμερα, στηρίζει την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους και το άνοιγμα του λιμανιού.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ο φόβος της βάσης» γράφει ότι το ΡΤΚ μετά το ΔΚ δεν είχε την τόλμη να πάει στο ΚΕΕ και αναφέρεται στη χθεσινή πολύωρη συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του ΡΤΚ, η οποία δεν μπόρεσε να καταλήξει σε μια οριστική απόφαση. Αλλού γράφει ότι το ΔΚ κινήθηκε γρήγορα και η δική του κεντρική επιτροπή που συνήλθε χθες βράδυ ενέκρινε νέο σχήμα «κυβέρνησης» συνασπισμού με τα κόμματα ΚΕΕ και ΚΚΔ, καθιστώντας αρμόδιο τον Σερντάρ Ντενκτάς να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αγορές πετούν, η τουρκική λίρα έχει διαλυθεί και το χτύπημα πληρώνει ο λαός, αναφέροντας ότι το δολάρια έχει φτάσει τις 2 ΤΛ, το ευρώ 2,65 και η στερλίνα 3,1.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Η τελευταία λέξη στο ΡΤΚ στη βάση» αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, όπου λήφθηκε η απόφαση να πάρουν τις απόψεις των επαρχιακών οργανώσεων για τη διεύρυνση όλων των ενδεχομένων, περιλαμβανομένης της επιστροφής του όρου εντολής σχηματισμού «κυβέρνησης». Αλλού γράφει για δηλώσεις του «βουλευτή» του ΡΤΚ, Φερντί Σογιέρ ότι δεν πρέπει να φοβούνται μια συνεργασία με το ΚΕΕ και της «βουλευτού» Ντογούς Ντεριά ότι δεν επιτρέπονται όλα για να γίνεις εξουσία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν (μοναδικός μέχρι τώρα υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος) μίλησε για τίμημα που θα πληρώσει το ΡΤΚ, το οποίο τους γύρισε την πλάτη μετά από δύο συναντήσεις για να πάει στο ΔΚ και τώρα που δεν τους βγήκε η συνεργασία, επιστρέφει.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Καβγάς για το χρήμα» γράφει ότι μετά τον καβγά για την ηγεσία στο ΚΕΕ, ως αποτέλεσμα των μη επιθυμητών ποσοστών στις «εκλογές» του Ιουλίου, τώρα ξέσπασε αντιπαράθεση και για τα οικονομικά, καθώς βρέθηκε χρέος 1,5 εκ ΤΛ (600.000 ευρώ περίπου), το οποίο για να αντιμετωπιστεί ζητήθηκε από τους 14 «νεοκλεγέντες βουλευτές» να πληρώνονται για έξι μήνες μισό μισθό. Αλλού γράφει ότι το ΡΤΚ στρέφεται στη βάση του και θα πάρει την τελική του απόφαση τη Δευτέρα, αφού έχει και τις απόψεις των επαρχιακών του οργανώσεων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε πολεμική των στεφανιών, καθώς χθες το πρωί η «ομοσπονδία» κυνηγιού προχώρησε σε κατάθεση μαύρων στεφανιών έξω από την «πρωθυπουργία» και τα «υπουργεία» εσωτερικών και περιβάλλοντος, επειδή άλλαξαν τις ημερομηνίες κυνηγιού, ενώ το μεσημέρι η περιβαλλοντική πλατφόρμα, ως απάντηση στους κυνηγούς, κατέθεσε πράσινο στεφάνι μπροστά από την «πρωθυπουργία».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Στο ΡΤΚ – ΕΔ η βάση θα πάρει απόφαση» γράφει ότι μέχρι τη Δευτέρα θα λάβουν υπόψη τις απόψεις των επαρχιακών τους οργανώσεων για την δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης, και θα πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις στο ΡΤΚ, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα δημοσιοποιήσει το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με το ΔΚ. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου» το 73% των κατοίκων της κατεχόμενης Αμμοχώστου συμφωνούν με την ιδέα του ανοίγματος του λιμανιού και της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί από τους ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς Άσσαντ στη Συρία έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον πολιτών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Δεν βγήκε αποτέλεσμα» γράφει ότι οι επαρχιακές οργανώσεις του ΡΤΚ θα αξιολογήσουν όλες τις εναλλακτικές περιλαμβανομένων των επαφών με ΚΕΕ και ΔΚ, αλλά και της επιστροφής του όρου εντολής. Προσθέτει ότι το ΡΤΚ θα δώσει σήμερα στις 11 συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τις επαφές για το σχηματισμό συνασπισμού. Γράφει επίσης ότι ούτε και χθες βγήκε αποτέλεσμα από τις προσπάθειες ΡΤΚ-ΔΚ για σχηματισμό συνασπισμού, αλλά οι γέφυρες δεν κόπηκαν εντελώς. Αλλού γράφει για στήριξη 73% στο άνοιγμα των Βαρωσίων και αναφέρεται στη δημοσκόπηση της «Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου».

Keywords
Τυχαία Θέματα