Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η σημερινή ορκωμοσία των νέων «βουλευτών», οι χθεσινές δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το σχηματισμό «κυβέρνησης» συνασπισμού, η αποκάλυψη πριν λίγο καιρό συνομιλίας του όταν ήταν «πρόεδρος» του ψευδοκράτους για οικονομικά ζητήματα που δεν ήταν προς όφελός του και οι απόψεις του για το Κυπριακό, μαζί με θέματα που αφορούν το τι αναμένει ο κόσμος από τη νέα «κυβέρνηση» και το τέλος του Ραμαζανιού, είναι τα κύρια θέματα στις πέντε τ/κ εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Λόγος τιμής και εντιμότητας», αναφέρεται

στην ορκωμοσία σήμερα στη νέα ψευδοβουλή και αναφέρεται σε αποσπάσματα από τον όρκο που θα δώσουν οι 50 νέοι «βουλευτές», επικρίνοντάς τους ότι σε αντίθεση με αυτά τα αποσπάσματα, προστατεύουν την κυριαρχία της Τουρκίας και εργάζονται για τη δική τους ευημερία και των δικών τους και όχι ολόκληρου του «λαού». Γράφει ότι όσοι έδωσαν τον όρκο της ΤΜΤ, που είναι ο άλλος γνωστός όρκος - όπως σημειώνει - έχουν κρατήσει το λόγο τους και έχουν ανταποκριθεί σε όλα τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως η ηχητική αποκάλυψη συνομιλίας του με το σύμβουλο και τον «υπουργό οικονομικών» όταν ήταν ο ίδιος «πρόεδρος» για τα οικονομικά του ψευδοκράτους, μαγνητοφωνήθηκε έναντι αμοιβής, αλλά δεν είπε ποιος έδωσε τα χρήματα και ποιος τα πήρε. Αλλού γράφει ότι πέθανε ο πρώην πρόεδρος της ένωσης νεραντζοπαραγωγών, Μεχμέτ Αλί Αϊμπάρ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν είναι βλαβερή μια συνεργασία με το ΚΕΕ», αναφέρεται σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος μεταξύ άλλων, σημείωσε πως, στη νοοτροπία, το κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό – Εθνικές δυνάμεις είναι ίδια. Οπότε, διερωτήθηκε, εάν στη θέση του ΔΚ, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα προχωρήσει σε συνασπισμό για τη δημιουργία «κυβέρνησης» με το ΚΕΕ «τι μειονέκτημα υπάρχει;». Αλλού γράφει ότι σε ατύχημα που έγινε χθες σε αποβάθρα σε παραλία στα κατεχόμενα, όταν αυτή κατέρρευσε, τραυματίστηκε σοβαρά ένα 11χρονο αγόρι, το οποίο μεταφέρθηκε στο «κρατικό» νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες ήταν η ημέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση για το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν, καθώς 85 αεροπλάνα πραγματοποίησαν αφίξεις και αναχωρήσεις καθώς ήταν η τελευταία μέρα του μπαϊραμιού.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Κόλπο της μαφίας», αναφέρεται επίσης στις χθεσινές δηλώσεις Ταλάτ, δίδοντας έμφαση στους ισχυρισμούς ότι η μαγνητοφώνηση της συνομιλίας που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν λίγο καιρό, στην οποία συμμετείχε και ίδιος, έγινε έναντι χρηματικής αμοιβής. Για το Κυπριακό υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αφήσει το Κυπριακό σε εκκρεμότητα. Αλλού γράφει ότι ο «δήμαρχος» του κατεχόμενου δήμου Κυθρέας ζητεί από τη νέα «κυβέρνηση» νέα καταμέτρηση πληθυσμού γιατί – όπως είπε – η τελευταία δεν ήταν αξιόπιστη, δηλώνοντας ότι στην περιοχή δεν υπάρχει μείωση πληθυσμού. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή ορκωμοσία των νέων «βουλευτών» και γράφει για το πρώτο καθήκον.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Να συνεχίσουν από το σημείο που θα τα βρουν», αναφέρεται σε δηλώσεις της «υπουργού εργασίας», Γκιουλσούν Γιουτζέλ η οποία σημείωσε πως η νέα «κυβέρνηση» μαζί με τη μεταβατική θα πρέπει να προάγουν τα οφέλη που κέρδισε η μεταβατική «κυβέρνηση» σε ενάμιση μήνα και όσα κέρδισε για τον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους προς όφελος του «λαού». Αλλού αναφέρει ότι οι καταστηματάρχες στην κατεχόμενη Μόρφου δήλωσαν πως ο κόσμος κατέβηκε στην αγορά, λόγω μπαϊραμιού, αλλά δεν ψώνισε αρκετά και ανέφεραν πως αναμένουν πολλά από τη νέα «κυβέρνηση». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην πρόεδρος των νερατζοπαραγωγών Μεχμέτ Αλί Αϊμπάρ έχασε τη ζωή του από έμφραγμα ενώ βρισκόταν διακοπές για το μπαϊράμι.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Πράσινο φως από τον Οζγιγίτ για την προεδρία», αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ όπου ανακοινώνει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, λέγοντας πως η βάση του κόμματος μετά την ψήφο στις «εκλογές», ζητεί εκλογικό συνέδριο. Αλλού αναφέρεται σε ελπίδες που αυξάνονται στον τομέα της παιδείας και παραθέτει τον αριθμό των φοιτητών που έρχονται στα κατεχόμενα από την Τουρκία, ο οποίος φέτος φθάνει τους 6.929. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε χθες πως ενώπιον του ΡΤΚ ότι πρέπει να υπάρχουν δύο ισάξιες εναλλακτικές, αναφερόμενος στο σχηματισμό «κυβέρνησης» συνασπισμού με το ΚΕΕ ή το ΔΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα