Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η ανάγνωση του «κυβερνητικού» προγράμματος στην «βουλή» χθες είναι το κύριο θέμα των περισσοτέρων τ/κ εφημερίδων σήμερα.

Γίνεται επίσης αναφορά στην εκδήλωσης στήριξης της KTAMS στους διαδηλωτές στην Τουρκία, την προσπάθεια βιασμού κοπέλας στην είσοδο του δικηγορικού γραφείου όπου εργάζεται στην καρδιά της κατεχόμενης Λευκωσίας και διάφορες ειδήσεις που αφορούν το σκηνικό στα τ/κ πολιτικά κόμματα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα»

(Αφρική) με τίτλο «Όχι στην διχοτόμηση στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη ναι στην Ταξίμ» και έχει ολοσέλιδη φωτογραφία μια κοπέλα από τις χθεσινές εκδηλώσεις συμπαράστασης στους διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί, στην κατεχόμενη Λευκωσία, την οποία διοργάνωσαν η KTAMS. Αλλού γράφει ότι και η συντεχνία των τ/κ δασκάλων διοργανώνει σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της αποκοπής δέντρων σε σημείο στο κατεχόμενο μικρό Καϊμακλί όπου προγραμματίζεται διεύρυνση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Θα διερευνηθούν τα πεπραγμένα» αναφέρεται στην χθεσινή παρουσίαση του «κυβερνητικού» προγράμματος στην «βουλή», στις προτεραιότητες του οποίου βρίσκεται η έρευνα όσον αφορά ενέργειας της προηγούμενης «κυβέρνησης» του ΚΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουρκοκυπρίων εργατών Türk Sen, Αρσλάν Μπιτσιακλί θα κατέλθει υποψήφιος με το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας στις επερχόμενες «εκλογές» της 28ης Ιουλίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόπειρα βιασμού μιας κοπέλας στην καρδιά της κατεχόμενης Λευκωσίας, ενώ πήγαινε στη δουλειά της, στο δικηγορικό γραφείο Σερτμπέϊ. Ο δράστης συνελλήφθη χάριν στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων στην γειτονιά.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ξεκίνησε φιλόδοξα» αναφέρεται στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα που παρουσιάστηκε χθες στην «βουλή», το οποίο περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – την ανεξαρτησία του «τ/κ πρακτορείου ειδήσεων» ΤΑΚ και του BRT, θα ενεργοποιηθεί η «συμβουλευτική επιτροπή» για τον τομέα των ακινήτων, στο Κυπριακό θα συνεχισθεί η συνεργασία με την Τουρκία. Αλλού αναφέρεται επίσης στην σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε μια γυναίκα ενώ προσπαθούσε να μπει στο δικηγορικό γραφείο όπου εργάζεται ως γραμματέας στο κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας, από στρατιώτη με τα αρχικά S.Ö, ο οποίος αδρανοποιήθηκε από περαστικούς που προσπάθησαν να τον λιντσάρουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ποινή που επιβλήθηκε χθες σε οδηγό φορτηγού που προκάλεσε το 2011 τον θάνατο ενός ανθρώπου, θύμα του τροχαίου στο οποίο ενεπλάκη, ήταν μόλις ένας χρόνος.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Οι παρατυπίες θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη» γράφει ότι το «κυβερνητικό» πρόγραμμα 31 σελίδων αναγνώσθηκε χθες στην «βουλή» από την «πρωθυπουργό» Σιμπέλ Σιμπέρ. Αλλού γράφει ότι η ε/κ διοίκηση – όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία – είναι ανήσυχη όσον αφορά τις αιτήσεις Ε/κ στην «επιτροπή αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα και ετοίμασε μια νομοθεσία με σκοπό την παρεμπόδισή τους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή τρίωρη απεργία της KTAMS και την εκδήλωση διαμαρτυρίας ενώπιον της τουρκικής «πρεσβείας» στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Κάτω από το φακό οι ύποπτες αποφάσεις» αναφέρεται στο πρόγραμμα της «μεταβατικής κυβέρνησης» της Σιμπέλ Σιμπέρ στη βάση της καθαρότητας, της διαφάνειας, που θα δίνει λογαριασμό. Αλλού αναφέρεται στις εξετάσεις από το γυμνάσιο στο λύκειο και στους τέσσερις πρωτεύσαντες που έκαναν δηλώσεις στην εφημερίδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε χθες πως μπορεί να διεκδικήσει την θέση του προέδρου του ΔΚ-Εθνικές δυνάμεις με τον Αχμέτ Κασίφ, που κατήλθε στο κόμμα πρόσφατα.

Keywords
Τυχαία Θέματα