Απειλεί με τανκς ο Ερντογάν

Πολιτική

Απειλές για ανάπτυξη και των στρατιωτικών δυνάμεων στους δρόμους των πόλεων της Τουρκίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εξαπέλυσε χθες ο μετριοπαθής αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, καθώς οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις συνεχίζονται παρά τη βίαιη διάλυση από τις αστυνομικές δυνάμεις της διαμαρτυρίας στη πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί.

Εξίσου σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε σε ομιλία του και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

ο οποίος επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση λέγοντας: «Στηρίξατε τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις στην Τουρκία και συνεπώς είστε κι εσείς αντιδημοκρατικοί. Εχετε διαφορετική αντίληψη περί ελευθερίας. Τότε κι εγώ δεν αναγνωρίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Μιλώντας προς τους υποστηρικτές του τόνισε: «Πρέπει να τηρείτε πιο ισχυρή στάση από αυτούς που στηρίζουν τους οργανωτές των επεισοδίων. Πρέπει κι εσείς να βγείτε στους δρόμους. Εάν δεν βγείτε και αφήσετε τις πλατείες σε αυτούς, θα είναι σαν να τους στηρίζετε».

Την ίδια ώρα πάντως η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι πληρώνει ακριβά την αδιάλλακτη στάση της απέναντι στους διαδηλωτές σε πολλαπλά επίπεδα, αφού πέραν των έντονων επικρίσεων που δέχεται από την Ανγκελα Μέρκελ και Ευρωπαίους αξιωματούχους, δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι στρέφονται μαζικά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χθες κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει τα συνδικάτα DISK και KESK στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στην αστυνομική βία με την οποία διαλύθηκε η διαμαρτυρία στην Ταξίμ, οι αστυνομικές δυνάμεις έφραξαν τον δρόμο στα χιλιάδες μέλη των σωματείων και εν συνεχεία διέλυσαν τις συγκεντρώσεις.Από τις διαδηλώσεις μέχρι τώρα συνολικά 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 5.000 έχουν τραυματιστεί.

Η Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Τουρκία ανέφερε: «Μου προκαλούν φρίκη, όπως και σε πολλούς άλλους. Θα ήθελα να βλέπω εκείνους που ασκούν κριτική και εκείνους που έχουν μια διαφορετική άποψη και μια διαφορετική ιδέα για την κοινωνία να απολαμβάνουν λίγο χώρο σε μια Τουρκία που κινείται προς τον 21ο αιώνα. Οι εικόνες από την Τουρκία είναι άθλιες. Ελπίζω τα προβλήματα να λυθούν γρήγορα και ειρηνικά».

Παρόμοιο τόνο χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα κατηγορώντας τον Ερντογάν για «ρητορική διχασμού» και για «τη συνεχιζόμενη βία».

Σύμφωνα με τον Σβόμποντα: «Ο κ. Ερντογάν είπε ότι αρνείται να αναγνωρίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αρνείται να αναγνωρίσει εκείνους που διαδηλώνουν εναντίον του ίδιου, της κυβέρνησής του και της πολιτικής του. Η αγνόηση του Ευρωκοινοβουλίου το μόνο που μπορεί να σημαίνει είναι ότι δεν θέλει να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ».

Η Τουρκική κυβέρνηση αγνοεί τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν μεγάλη δυσαρέσκεια από τις επιλογές Ερντογάν. Το 62,2% των ερωτηθέντων θέλει να διατηρηθεί το πάρκο Γκεζί ως χώρος πρασίνου, το 49,9% θεωρεί ότι η κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική και μόλις το 36% ότι εκδημοκρατίζεται και το 54,4% ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεμβαίνει ολοένα και περισσότερο στον τρόπο ζωής των πολιτών.

Tags: Τουρκίαπάρκο Γκέζιπλατεία ταξιμΕρντογάν
Keywords
Τυχαία Θέματα