Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Θέματα εσωτερικής επικαιρότητας αλλά και ο απόηχος του εκλογικού συνεδρίου του κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Αναφορές γίνονται σε μισθολογικές αλλαγές στη «συνεργατική γάλακτος», στο πρόβλημα αποχετευτικών νερών κοντά στο σκουπιδότοπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, τις επερχόμενες «εκλογές» στο δήμο Λευκωσίας, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Το ΑΚΡ είναι πλέον το αφεντικό στο ΚΕΕ», γράφει ότι μετά τις εκλογές στο κόμμα

Εθνικής Ενότητας τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά και πως με εντολή του ΑΚΡ, που δεν θέλει τους οπαδούς του Έρογλου, εξουδετερώθηκε η ομάδα Κασίφ εντός του κόμματος για να μην είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Αλλού γράφει για «φουρτούνα Αναστασιάδη» κάνοντας αναφορά στη δήλωσή του ότι θα είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, αλλά και στο μήνυμα που έστειλε προς τους Τ/κ. Γράφει επίσης ότι ο Έρογλου συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Αναστασιάδη και του εξέφρασε την ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν σύντομα μια κοινωνική συνάντηση.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πικρή συνταγή για τη συνεργατική γάλακτος», αναφέρεται στις μειώσεις μισθών, την κατάργηση των υπερωριών και το όριο στις άδειες των εργαζομένων στη «συνεργατική» γάλακτος, η οποία χρωστά στα κατεχόμενα 11 εκ ΤΛ (περίπου 5 εκ ευρώ). Αλλού γράφει για διάσωση θαύμα 24χρονου, το αυτοκίνητο του οποίου ξέφυγε της πορείας του στο δρόμο από το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν στο κατεχόμενο Τρίκωμο και αναποδογύρισε πολλές φορές μέσα σε χωράφια. Ο οδηγός τραυματίστηκε. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού, Εγκεμέν Μπαγίς για την εκλογή Αναστασιάδη και γράφει ότι το ψάρι στο Βόσπορο θα είναι από τον ίδιο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ξεκάθαρος ο υποψήφιος του ΚΕΕ», αναφέρεται στις «εκλογές» για τον κατεχόμενη δήμο Λευκωσίας αρχές Απριλίου και γράφει πως κατά τις χθεσινές επαφές στο «κυβερνών» κόμμα για τον καθορισμό του δικού του υποψηφίου πρόβαλλε το όνομα του Χασάν Σέρτογλου, πρόεδρος της τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Αλλού γράφει ότι προέκυψε καβγάς μεταξύ του συνδέσμου Τ/κ διαφημιστών και του κατεχόμενου δήμου Λευκωσίας για τη δημοπρασία που αφορά τις ενοικιάσεις διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους, με το «σύνδεσμο» να προτρέπει τους υποψήφιους «δημάρχους» να μην διαφημιστούν γιατί θα παρανομήσουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ψευδοβουλή, που εδώ και μήνες έχει πρόβλημα απαρτίας και δεν συνεδριάζει, συνεκλήθη τελικά χθες και μετά από συνεδρία 10 λεπτών, ανέβαλε τις εργασίες της για την Πέμπτη.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Σοβαρή η κατάσταση», γράφει ότι στο σκουπιδότοπο του κατεχόμενου δήμου Αμμοχώστου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά αποχέτευσης όπου βοσκούν τα ζώα και ποτίζονται χόρτα τα οποία είναι εμπορεύσιμα προς κατανάλωση και αυτό, σημειώνεται, είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Αλλού γράφει ότι Αχμέτ Κασίφ είχε φιλικό διάλογο χθες στην ψευδοβουλή με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο και ανθυποψήφιό του στο ΚΕΕ, Ιρσέν Κιουτσιούκ και δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο ίδιος και η ομάδα του θα εργαστούν για την ενότητα του κόμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο χθες και το Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ο λογαριασμός στους επιβάτες που δεν πετούν», αναφέρεται σε έκθεση της «ελεγκτικής υπηρεσίας» που αφορά το ποσό που πλήρωσε το ψευδοκράτος στην εταιρείας Άτλας τζετ για τη μεταφορά των επιβατών που είχαν εισιτήριο των «τ/κ αερογραμμών» όταν αυτές χρεοκόπησαν. Αλλού γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι εάν δουν μια φιλική προς λύση συμπεριφορά (από την ε/κ πλευρά), θα στηρίξουν (μια ενδεχόμενη λύση). Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέκρινε την «κυβέρνηση» ότι δεν έχει ιδέα πως η οικονομία κατάρρευσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα