Εκλογές 2015-Κώστας Πουλάκης: Δίνουμε μάχη για την αυτοδυναμία

Ισχυρή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με αυξημένη ισχύ στη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και την προσπάθεια ανοικοδόμησης από τα μνημονιακά συντρίμμια,…

Αναφερόμενος σε ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, αυτό της ανεργίας, το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αναδειχθεί κυβέρνηση, ο κ. Πουλάκης υπογραμμίζει ότι έχει καταρτιστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας, με βασικούς φορείς υλοποίησης τον ΟΑΕΔ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνέντευξη στην Παρασκευή Βονάτσου

-Με ποια κόμματα βλέπετε σημεία σύμπλευσης μετεκλογικά, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία;

Κατ’ αρχάς δίνουμε μάχη για την αυτοδυναμία. Όχι από λόγους ιδιοτέλειας, αλλά διότι όσο πιο ισχυρή είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η χώρα και ο λαός στη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και στην τεράστια προσπάθεια ανοικοδόμησης από τα μνημονιακά συντρίμμια. Ωστόσο, για να απαντήσω την ερώτησή σας, όπως έχουμε δεσμευτεί, είτε έχουμε είτε δεν έχουμε αυτοδυναμία, θα επιδιώξουμε ευρύτερες συμπράξεις. Προφανώς αποκλείεται ο μνημονιακός δικομματισμός και η ναζιστική ακροδεξιά. Από εκεί και πέρα εμείς θα απευθυνθούμε, ανάλογα και με τα αποτελέσματα, σε όλες τις δυνάμεις του κοινοβουλίου, με βάση το πρόγραμμά μας, ένα πρόγραμμα που κατά τη γνώμη μας αποτελεί το στοιχειώδες minimum που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία.

-Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά φιλοευρωπαϊκή δύναμη;

Όπως ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις καταβολές του στην ευρωπαϊκή Αριστερά και διαχρονικά διαπνέεται από τις αξίες της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Άλλωστε, η πρότασή μας είναι αυτή που στην πραγματικότητα υπερασπίζεται σήμερα και δίνει πνοή στις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτές διατυπώνονται στις ιδρυτικές της συνθήκες : Αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή, οικονομική ανάπτυξη, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, προστασία των θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – σε αντιδιαστολή με την ακροδεξιά, φοβική και συντηρητική σημερινή εκδοχή της Νέας Δημοκρατίας – είναι σήμερα η κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκή δύναμη στην Ελλάδα, που φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, αλλά και τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, που αποτέλεσε την κληρονομιά του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Γι’ αυτό εξάλλου και έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, ως μία πολιτική δύναμη που παίζει σημαντικό ρόλο και στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ιδέας στον 21ο αιώνα.

-Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση την επόμενη ημέρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ανεργία που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανέρχεται σε ποσοστό σχεδόν 27%. Πως θα το διαχειριστεί;

Τα δυσθεώρητα ποσοστά της ανεργίας έχουν πάρει πλέον συστημικά, διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απλώς με την τόνωση της ζήτησης, λόγω της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα προκύψει με τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Απαιτούνται επιπλέον και ενεργητικές πολιτικές για την εργασία, οι οποίες θα κινούνται στον αντίποδα της λογικής της «απασχολησιμότητας» και της ανακύκλωσης των ανέργων με προγράμματα κοροϊδία. Και αυτές έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά μας, με ένα διετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα της οικονομίας, στο οποίο θα παίξει κεντρικό ρόλο και ο ΟΑΕΔ και η Αυτοδιοίκηση, με στοχευμένο μάλιστα προσανατολισμό στις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο και αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες επανένταξης στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 4 μονάδες - Ανεβαίνει ο Τσίπρας

Προφίλ: «Ανθρωπος της χρονιάς» ο Τσίπρας, αν βγει η Ελλάδα από τη κρίση

Keywords
Τυχαία Θέματα