Χωριστές συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους

Χωριστά θα συναντήσουν τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς στην Ιερουσαλήμ, οι απεσταλμένοι του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία), σε μια προσπάθεια επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι σημερινές επαφές, οι οποίες σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν στόχο την έναρξη προετοιμασίας μιας ημερήσιας διάταξης για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις", πραγματοποιούνται σε κλίμα δυσπιστίας και γενικής απαισιοδοξίας όσον αφορά τις πιθανότητες ν' αρχίσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές

διαδικασίες.

Το Κουαρτέτο παρουσίασε, σε διακήρυξή του στον ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, ένα σχέδιο για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχουν διακοπεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Η πρόταση προς τις δύο πλευρές εισηγείται την επανάληψη ενός διαλόγου σε ένα μήνα και τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας σε ένα χρόνο.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν πει πως δεν θα επιστρέψουν στις συνομιλίες αν το Ισραήλ δεν παγώσει την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ και αναγνωρίσει τις γραμμές που υπήρχαν πριν από το 1967 ως τα σύνορα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.


Την ίδια ώρα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. "Μια παραίτηση του Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) θα ήταν ευλογία γιατί αυτός συνιστά το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρήνη", δήλωσε ο Λίμπερμαν σήμερα στο ραδιόφωνο του στρατού.

Τη Δευτέρα ήδη ο Λίμπερμαν είχε δηλώσει ότι επιθυμεί την παραίτηση του Αμπάς θεωρώντας ότι οποιοσδήποτε άλλος τον αντικαταστήσει, θα είναι "καλύτερος". Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές "εμπρηστικές", και η ΕΕ έκανε λόγο για "πρόκληση".

Keywords
Τυχαία Θέματα