Χωρίς γιατρούς και φάρμακα από 1 Σεπτεμβρίου

Αναστολή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ ξεκίνησαν σήμερα και οι φαρμακοποιοί της Θεσπρωτίας, ενώ σήμερα παρέμειναν κλειστά τα φαρμακεία του Πειραιά, λόγω γενικής συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά,

ο οποίος αποφάσισε να συμπορευτεί με τις αποφάσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στην κινητοποίηση της αναστολής πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ, μπαίνουν από Δευτέρα και οι φαρμακοποιοί της Ημαθίας, ενώ οι φαρμακοποιοί της Καστοριάς και της Ιθάκης -Κεφαλλονιάς, θα αρχίσουν να χορηγούν φάρμακα τοις μετρητοίς στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από 1ης Σεπτεμβρίου.

Συνολικά 18 σύλλογοι φαρμακοποιών έχουν αποφασίσει άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ, από τους οποίους ήδη έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις οι 15 (Εύβοιας, Φλώρινας, Γρεβενών, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Μαγνησίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Κυκλάδων, Κέρκυρας, Κοζάνης, Ροδόπης και σήμερα της Θεσπρωτίας).

Σημειώνεται ότι και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, έχει αποφασίσει να συμπορευτεί με τις αποφάσεις που θα λάβει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος το Σάββατο 25 Αυγούστου, σχετικά με ενδεχόμενη πανελλαδική κινητοποίηση από 1 Σεπτεμβρίου.

Οι γιατροί

Στο μεταξύ, οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προετοιμάζονται για αναστολή της συνεργασίας τους από 3 Σεπτεμβρίου, εάν δεν αναληφθούν δεσμεύσεις από το υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό, καθώς και αν δεν οριστεί χρονοδιάγραμμα πληρωμής των οφειλομένων.

Οι δεσμεύσεις που διεκδικεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησής του, είναι:

- να θεσπιστεί με νομοθετική ρύθμιση καθεστώς απευθείας χρηματοδότησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ώστε να μην διατίθενται τα χρήματα σε αυτόν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων,

- να δημιουργηθεί Επιτροπή Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των υγειονομικών κλάδων, η οποία θα εξετάζει την διαχείριση των πόρων και τον καταμερισμό αυτών με ισότιμο τρόπο,

- να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμά σχετικά με την αποπληρωμή των 570 εκ. ευρώ των παλαιοτέρων οφειλών του 2010 και 2011, των ασφαλιστικών φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

- να δοθεί δέσμευση για την χρηματοροή των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων εντός του χρονικού διαστήματος των 45 ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα