Μπλόκο στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αδιέξοδο η διαδικασία ένταξης λόγω άρνησης της γειτονικής χώρας να συμμορφωθεί

Την παντελή έλλειψη κάθε διάθεσης συμμόρφωσης της Τουρκίας με τα κριτήρια ένταξης, υπογράμμισε με έκθεση του το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουρκία δεν έχει κάνει καμία πρόοδο ως προς την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία, το βόρειο τμήμα της οποίας κατέχουν από το 1974 τα τουρκικά στρατεύματα", σημειώνεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση, η οποία περιγράφει αναλυτικά την πορεία των συνομιλιών σε καθένα από τα 35 συνολικά κεφάλαια διμερών διαπραγματεύσεων.

Οι

Βρυξέλλες πάντως είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μία κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία σε περίπτωση που και η ίδια ενδιαφέρεται πραγματικά να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Στέφαν Φούλε, το επόμενο διάστημα θα ανοίξει το κεφάλαιο 22 που αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη, γεγονός που ωστόσο απαιτεί ανάλογη κίνηση και από τη γειτονική μας χώρα. Πιο συγκεκριμένα, "κλειδί για τη βελτίωση των διαπραγματεύσεων είναι το πρόσφατο πρωτόκολλο που συνάφθηκε με την Τουρκία και προβλέπει διευκολύνσεις στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. αν η Άγκυρα υπογράψει το πρωτόκολλο και θέσει σε ισχύ τη συμφωνία, τότε θα έχει γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα επαναθέρμανσης των διαδικασιών.

Από την πλευρά του πάντως, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε πως 17 από τα συνολικά 35 κεφάλαια ένταξης είναι μπλοκαρισμένα για πολιτικούς λόγους, γεγονός που θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε μία συνομιλία που θα διαρκέσει περισσότερα από 50 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Δεν έκρυψε πάντως τη δυσαρέσκεια του για το συνεχές μπλοκάρισμα, αλλά απέφυγε επιδεικτικά να μιλήσει για την ουσία της έλλειψης προόδου από την τουρκική πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα