Ανησυχία στην Κύπρο για το αν θα συζητηθεί το μνημόνιο στις 12/11

Απόρρητο έγγραφο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων αποκαλύπτει πως αν το Κυπριακό δεν συζητηθεί στις 12 Νοεμβρίου μαζί με τα άλλα μνημόνια, θα έχει αρνητικές συνέπειες. Η κυπριακή κυβέρνηση ανησυχεί πάντως ότι, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup, θα υπάρχουν δυσκολίες στην επικύρωση της συμφωνίας από κοινοβούλια χωρών, που θεωρούν την Κύπρο φορολογικό παράδεισο.

Το περιεχόμενο των συζητήσεων που αναφέρεται στο έγγραφο, δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα

StockWatch.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η τρόικα εκτιμά τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κοντά στα 10 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με την Κύπρο που τις υπολογίζει στα μισά.

Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους μέχρι το 2016 υπολογίζονται κοντά στα 6 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανέφερε στη σύσκεψη ότι, αν εγκρινόταν το κυπριακό μνημόνιο στις 12 Νοεμβρίου, η πρώτη δόση θα μπορούσε να καταβληθεί στις 24 Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά την ρευστότητα του κράτους, ο υπουργός εκτιμά ότι ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος, αν δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά σημείωσε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Επίσης, εξήγησε ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να πείσει τους τραπεζίτες να δανείσουν το κράτος, αν υπάρχει πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα