Άιντε σε Αναστασιάδη: «Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων»

Την εκτίμηση ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών για το Κυπριακό θα εκλείψουν σύντομα, διατύπωσε ο ειδικός…

Ο κ. Άιντε σημείωσε ότι προσδοκά «επιστροφή σε κλίμα, στο οποίο θα συνομιλούμε, αλλά και θα επιτρέπει επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση, πότε βλέπει να επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες, απάντησε ότι η τουρκική NAVTEX λήγει στις 6 Απριλίου και αυτός είναι ένας παράγοντας, ο οποίος θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επανέναρξη της διαδικασίας.

Για τις έρευνες της ENI KOGAS στην κυπριακή AOZ

υποστήριξε ότι στην αγορά ενέργειας οι τιμές είναι χαμηλές και ότι τα μέχρι στιγμής ευρήματα δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Επομένως, πρόσθεσε, αυτά τα δεδομένα θα δώσουν χρόνο για επιστροφή στις συνομιλίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε ότι για αρχίσει πάλι ο διάλογος για το Κυπριακό θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που υπήρχαν πριν την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με την άρση της συμμετοχής της. Επισήμανε, δε, ότι πρέπει η Τουρκία να αποδείξει ότι σέβεται εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνη της. «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Άιντε, ότι η κατάσταση στη διεθνή αγορά με τις τιμές για το φυσικό αέριο και τα μη ενθαρρυντικά ευρήματα της ENI-KOGAS δημιουργούν χρονικό περιθώριο για επάνοδο των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα