Αιφνιδιαστική επίσκεψη στον Κορυδαλλό

20:44 4/7/2012 - Πηγή: NewsBomb

Αιφνιδιαστική επίσκεψη σε όλες τις πτέρυγες των ανδρικών φυλάκων Κορυδαλλού συμπεριλαμβανομένης και της Στ΄ πτέρυγας όπου κρατούνται ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Λάκης Γαβαλάς και ο χουντικός Νίκος Ντερτιλής πραγματοποίησε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο

υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης και ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης μπήκαν απροειδοποίητα μέσα στον Κορυδαλλό και περιστοιχισμένοι από δεκάδες κρατούμενους τους προέτρεψαν να τους πουν τα αιτήματα και τα παράπονα τους, ακούγοντας τους έναν -έναν προσωπικά. Όλοι οι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τις εξοντωτικές ποινές που επιβάλουν τα δικαστήρια και για την ευκολία των προφυλακίσεων.

Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου αντιμετώπισε θετικά την ανάγκη διαγραφής πειθαρχικών ποινών και τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης αδειών και της απόλυσης με όρους. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι θα προωθηθούν άμεσα τροποποιήσεις των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο επωφελής αυτός σωφρονιστικός θεσμός.

Όσον αφορά στο νομοθετικό έργο, ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι είναι μέλημα του υπουργείου Δικαιοσύνης η προώθηση στη Βουλή του σύγχρονου νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά καθώς και του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που εξανθρωπίζει το σύστημα των φυλακών.

«Αισθανθήκαμε χρέος να σας δούμε από κοντά και δηλώνουμε από την αρχή ότι δεν ήρθαμε ως εξουσιαστές, ούτε ως πρωτοσύγκελοι για να σας θυμίσουμε το νόμο ή να σας πούμε λόγους παρηγορίας. Έχουμε υποχρεώσεις απέναντί σας. Πιστεύουμε ότι οι φυλακές είναι φυλακές της κοινωνίας μας. Είστε συμπολίτες και συνάνθρωποί μας.

Έχετε δικαιώματα και η πολιτεία όσο και η κοινωνία πρέπει να μην τα αγνοούν. Έχουμε γνώση τί σημαίνει φυλακές. Εμείς με ελευθεριακή σκέψη αναζητούμε λύσεις. Δε λέμε περισσότερα από όσα μπορούμε να κάνουμε. Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας απέναντι στους κρατούμενους και τους εργαζόμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Πρέπει να πυκνώσουμε τον πολιτικό χρόνο, διότι το πρόβλημα είναι μείζον και απαιτεί άμεσες λύσεις», είπε ο κ. Ρουπακιώτης απευθυνόμενος στους κρατούμενους.

Οι διάλογοι υπουργού και κρατουμένων

- Κρατούμενος: Υπάρχουν συγκρατούμενοί μας που είναι 18 μήνες προφυλακισμένοι και μετά τα δικαστήρια τους αθωώνουν. Είμαστε εδώ με ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Λέμε την Αλβανία τριτοκοσμική χώρα αλλά εδώ είμαστε χειρότερα.

- Υπουργός: Η αντίδραση και η αγανάκτηση σας είναι δικαιολογημένες. Δώστε μας λίγο χρόνο να δοκιμαστούμε απέναντι σας. Η επιβολή μεγάλων ποινών ούτε το σωφρονισμό υπηρετεί ούτε την ανθρώπινη διάσταση αναγνωρίζει. Ως πρόεδρος του ΔΣΑ και πριν γίνω υπουργός Δικαιοσύνης είχα ταχθεί κατά των αυστηρών ποινών . Σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης . (χειροκροτήματα).

- Κρατούμενος: Είσαστε η τελευταία μας ελπίδα. Ζητάμε τη βοήθεια σας. Στηριζόμαστε στο παρελθόν σας.

- Υπουργός: Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες μας. Θέλω να σας πω ότι όσα

Keywords
Τυχαία Θέματα