«Αγοράστε ακίνητα σε ευρώ και πληρώστε σε δραχμές»

Τζόγο με την παραμονή της Ελλάδα στο ευρώ φαίνεται ότι παίζουν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, που αναζητούν τρόπους για να βγάλουν κέρδη από μια τέτοια προοπτική.

Στα πλαίσια αυτά, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan πρότεινε στους πελάτες της να επενδύσουν άμεσα σε ακίνητα στην Ελλάδα, αγοράζοντας

εξοχικά και οικόπεδα με δάνειο που θα πάρουν από ελληνική τράπεζα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», η JP Morgan συνιστά στους πελάτες της μια τέτοια κίνηση, επειδή θεωρεί σίγουρη τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την επιστροφή της στη δραχμή. Ως εκ τούτου, το ποσό του δανείου θα μετατραπεί στο νέο νόμισμα, το οποίο στη συνέχεια θα υποτιμηθεί, με αποτέλεσμα οι πελάτες θα το αποπληρώσουν με πολύ λιγότερα χρήματα.

Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν όντως υπάρξει τέτοιες συναλλαγές, οι οποίες μπορεί να γίνονται είτε μέσω off shore εταιρειών ή ξένων τραπεζών που συνεργάζονται με ελληνικές. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι δεν θα αρνηθούν τη χορήγηση δανείων σε ξένους, που διαθέτουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ξένοι οίκοι και τράπεζες προετοιμάζονται για επαναφορά της δραχμής, αφού εταιρείες διαχείρισης συναλλαγών συναλλάγματος, ήδη από τα τέλη του 2011 είχαν έτοιμες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για δοκιμές της σχέσεις δραχμής-ευρώ-δολαρίου και λοιπών νομισμάτων.

Παράλληλα, εκτός από τις εταιρείες και τους διεθνείς οίκους, και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φέρονταν να προετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του κοινού νομίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα