Ο Α. Κούτρας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο οικονομικός αναλυτής και στέλεχος στην εταιρία ITC markets, Ανδρέας Κούτρας, μίλησε στις 16/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:


«Το πρόγραμμα αυτό, το PSI, ήταν από την αρχή καταδικασμένο να αποτύχει. Και θα αποτύχει ό,τι και να προσπαθούν να κάνουν, γιατί ήταν έτσι από την αρχή...
Το κακό είναι ότι οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν πολύ αργά το πόσο κακή λύση ήταν το PSI

και το απέσυραν από όλες τις άλλες χώρες και για κάποιους άγνωστους λόγους το κράτησαν για την Ελλάδα. Ενώ είπαν ότι "ναι, είναι πολύ κακή λύση αυτή που προτείναμε και τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο" και την απέσυραν για όλους τους άλλους, την κράτησαν για την Ελλάδα... Πολλά από τα ομόλογα διαπραγματεύονται στο 20% της ονομαστικής τους αξίας. Δεν είναι μόνο τα head funds, οι κερδοσκόποι που τα αγοράζουν. Τα αγοράζει πολύς κόσμος, διότι λέει ότι δεν έχει τίποτα να χάσει αυτή την στιγμή και δεν θα μπουν μέσα σε αυτή την εθελοντική διαδικασία. Δεν είναι μόνο κερδοσκόποι, αλλά και κόσμος που λέει ότι "αν το αγοράσω στο 20% τι έχω να χάσω αυτή τη στιγμή; Εάν δεν μπω στο PSI, τότε ενδεχομένως να πληρωθώ στο 100%, ενδεχομένως να πάρω κάτι που θα έχει 40-50%, πάλι κερδισμένος θα είμαι"».

Και πρόσθεσε: «Τα CDS δεν θα έπρεπε να απασχολούν ούτε την Ελλάδα, ούτε τις ελληνικές τράπεζες, ούτε κανέναν άλλο. Τα CDS είναι μια ιδιωτική ασφάλιση, την οποία την έχουν κάνει ορισμένοι και δεν αφορά την Ελλάδα αν θα πληρωθούν ή όχι. Είναι ασήμαντα μικρό το ποσό. Ο καθαρός όγκος των CDS μέχρι προχθές ήταν γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ. Ένα ασήμαντο, χαμηλό ποσοστό για να λένε ότι θα επηρεάσει την αγορά. Δεν υπάρχει όγκος σοβαρός στα CDS, όπως δεν υπάρχει όγκος σοβαρός στα ελληνικά ομόλογα.
Έχουμε σύνολο 260 δισ. ευρώ, τα οποία είναι σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -45-50 δισ. ευρώ έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-, άλλα 50-60 δισ. ευρώ τα οποία είναι σε ελληνικές τράπεζες, ίσως άλλα 10 δισ. ευρώ στα ελληνικά ταμεία και από εκεί και πέρα έχουμε τις ξένες τράπεζες, τα ξένα αμοιβαία κεφάλαια που έχουν αρκετά, όπως και τις ξένες ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν αρκετά και φτάνουμε τώρα στους κερδοσκόπους ή στα head funds, οι οποίοι δεν έχουν τόσο μεγάλο ποσό και ποσοστό από αυτό που λένε και νομίζουν και φωνάζουν στην Ελλάδα. Για έναν πολύ απλό λόγο. Αυτοί που θέλουν να ξεκινήσουν δικαστικές διαδικασίες προς την Ελλάδα -και θα τις ξεκινήσουν αν η Ελλάδα κάνει τη μεγάλη χαζομάρα να ενεργοποιήσει τις ρήτρες ισολογικής δράσης... προτιμούν να αγοράζουν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με αγγλικό δίκαιο παρά με ελληνικό. Αυτά είναι 6,9% του συνολικού όγκου, δηλαδή 18 περίπου δισ. ευρώ αυτά που έχουν εκδοθεί με το αγγλικό δίκαιο».

* Για τα κίνητρα παραμονής εκτός PSI:

«Έτσι όπως το κάνουν, δηλαδή με 50% εθελοντικό δήθεν "κούρεμα" στην ονομαστική αξία, συν κάποιο επόμενο "κούρεμα" στην καθαρά παρούσα αξία, διότι τα ομόλογα θα έχουν κάποιο χαμηλότερο κουπόνι, τότε τα
Keywords
Τυχαία Θέματα