Α. Ξανθός: Στήριξη «με νύχια και με δόντια» στη δημόσια υγεία

18:57 9/2/2015 - Πηγή: NewsBomb
Μέτρα εξισορρόπησης των μεγάλων ανισοτήτων στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, με διασφάλιση της επιβίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας…

Κορυφαία δέσμευση και προτεραιότητα αποτελεί η δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην ιατρική παρακολούθηση, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία, τόνισε ο κ. Ξανθός από το βήμα της Βουλής.

Στο πλαίσιο δε της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου και των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, καταργείται άμεσα το «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, καθώς και το

1 ευρώ ανά συνταγή, με το οποίο επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι. Επίσης, στόχος είναι η σταδιακή μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.

Αναφερόμενος στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι «το μνημόνιο έβλαψε σοβαρά και άνισα, δηλαδή ταξικά, την Υγεία των πολιτών. Η δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών έχει προκαλέσει διαλυτικά φαινόμενα στο Σύστημα Υγείας, που κάνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των ασθενών ζοφερή. Οι μνημονιακές "μεταρρυθμίσεις" αποδείχθηκαν "φιάσκο", δεν αντιμετώπισαν καμιά από τις βασικές παθογένειες του Συστήματος Υγείας αλλά, αντίθετα, οδήγησαν σε αποκλεισμούς και ακάλυπτες ανάγκες και σε μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους περίθαλψης στους πολίτες. Δεν είχαμε απλώς μια διαχείριση με λιγότερους πόρους λόγω δημοσιονομικής στενότητας, αλλά μια συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης και διεύρυνσης του "ζωτικού χώρου" για την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι αφενός θα αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι εργαζόμενοι, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι μονάδες του ΠΕΔΥ, οι υλικοτεχνικές υποδομές και ο εξοπλισμός και αφετέρου θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών στις προσλήψεις που εκκρεμούν. Παράλληλα, προωθείται ο σχεδιασμός σταδιακής κάλυψης όλων των επειγουσών αναγκών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα Νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων περιοχών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξάλειψη της λίστας αναμονής για εντατική νοσηλεία με τη λειτουργία όλων των ΜΕΘ αλλά και την ανάπτυξη νέων κλινών. Σχετικά με την Ψυχική Υγεία, υπογράμμισε ότι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Μονάδων και ταυτόχρονα θα επαναδιαπραγματευθούν οι όροι για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης χωρίς να διακινδυνεύεται η συνέχεια στη φροντίδα των ασθενών.

Αναφορικά με το ΕΚΑΒ, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ενίσχυση του γερασμένου στόλου των ασθενοφόρων και για την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της ψηφιακής αναβάθμισης του τηλεπικοινωνιακού συστήματός του. Απαραίτητη θεωρείται, επίσης, η διοικητική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ και η αναβάθμιση της επιχειρησιακής του παρέμβασης στο ζωτικό πεδίο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Βασικό πυλώνα του ΕΣΥ θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για την οποία θα προωθηθεί ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και τα ιατρεία γειτονιάς.

Στη Δημόσια Υγεία, θα καταπολεμηθεί «η νοσοκομειοκεντρική λογική του Συστήματος και η εμπορευματοποίηση της ιατρικής και θα ενισχυθεί η πρόληψη και η υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας και της χώρας». Επίσης, καταργείται η ΕΣΑΝ Α.Ε και επανεξετάζονται τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια.

Όσο για τη Διοίκηση, «θα αρθεί η κομματοκρατία, η ημετεροκρατία και η πελατειακή λογική στα νοσοκομεία, με περισσότερη αξιοκρατία και δημοκρατία και με συμμετοχή των εργαζομένων, των εκπροσώπων των ασθενών και των τοπικών κοινωνιών».

Το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία θα αναβαθμιστεί, δήλωσε ο κ. Ξανθός, «ώστε να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό "Συνήγορο του Ασθενή" ο οποίος σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη θα επιλύει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και θα ελέγχει την κακοδιαχείρηση των μονάδων».

Στον τομέα του φαρμάκου σχεδιάζεται μια «αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, με στήριξη της παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα μας, με ορθολογικότερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, με διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών στο φάρμακο και με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσής τους».

Τέλος, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί απαραίτητη την επανεξέταση -σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών – όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των φαρμακειών ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα