SOS από την Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία

Μαύρα τα μαντάτα για την κυπριακή οικονομία και από την Κομισιόν.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες αναφέρεται σε άμεσους υψηλούς κινδύνους για την βιωσιμότητα του κράτους, ενώ οι αριθμοί που καταγράφονται για το ποσοστό του δημόσιου χρέους της Κύπρου είναι απλά τρομακτικοί...

Υψηλούς

κινδύνους δημοσιονομικών πιέσεων βραχυπρόθεσμα και οικονομικής βιωσιμότητας μεσο-μακροπρόθεσμα αντιμετωπίζει η Κύπρος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση αναφέρεται κυρίως στους υψηλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν η Κύπρος και η Ισπανία ενώ επισημαίνεται ότι στην επιδείνωση της κατάστασης τους συνετέλεσαν τα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στην Ισπανία, αναφέρει η έκθεση, τα πρόσφατα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβε η κυβέρνηση, θα μειώσουν τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμα.

Συνταξιοδοτικό και δημόσιο χρέος

Αντίθετα η Κύπρος βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο και μακροπρόθεσμα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των δημόσιων δαπανών οι οποίες θα φθάσουν στο 8,4% του ΑΕΠ μεταξύ 2010 -2060.

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, θα φθάσει από 71,1% που ήταν το 2011 στο 102,7% το 2014 ενώ οι κίνδυνοι θα είναι ακόμα μεγαλύτεροι αν το πρωτογενές πλεόνασμα επανέλθει στα χαμηλά επίπεδα του παρελθόντος.

Άμεση εφαρμογή μέτρων βιωσιμότητας

Η Κομισιόν σημειώνει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή μέτρων βιωσιμότητας που θα αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης μεσοπρόθεσμα.

Επιπρόσθετα, αναφέρει, πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού των δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών μακροπρόθεσμα.

ΠΗΓΗ Icyprus

Keywords
Τυχαία Θέματα