Oμιλία Σαμαρά στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός περιγράφει την οικονομική κατάσταση της χώρας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο κύριος Σαμαράς στην αρχή της ομιλίας του περιέγραψε την εικόνα μιας Ελλάδας που επί σειρά ετών ζούσε σε μια πλασματική ευημερία:

«Πρωτοφανή δοκιμασία, δοκιμάστηκε η Δημοκρατία και οι θεσμοί και αφμισβητήθηκαν από πολλούς» είπε ο Σαμαράς.

«Η

θέση μας στο ευρώ και οι προοπτικές της χώρας αμφισβητήθηκαν. Δεν φτάσαμε τυχαία σε αυτό το σημείο γιατί ζούσαμε με δανεικά. Κάποιοι νομίζουν ότι θα μπορούσαμε να γυρίσουμε τα πάντα».

Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά φωτογράφησε τον ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας σκληρή κριτική λέγοντας: «δεν μας λένε τίποτα για το πως θα βγούμε από την κρίση και δεν αναγωνρίζουν τίποτα από τις προσπάθειες που έγιναν για να βγούμε από την κρίση».

«Μας πόνεσε πολύ ότι στην κρίση ανέβηκε η ανεργία αλλά από τα μέσα της χρονιάς πέφτει σταθερά», είπε.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρέος λέγοντας ότι κάποιοι ξεχνούν τα επιτεύγματα της κυβέρνησης: «Το χρέος ως απόλυτο μέγεθος υποχωρεί και μόλις αρχίσει η ανάπτυξη θα υποχωρήσει και άλλο. Πολλοί ξεχνούν ότι η χώρα ζει για δεύτερη χρονιά με πρωτογενή πλεονάσματα. Πέρσι είχαμε 1,2 του ΑΕΠ.... το 2015 θα μηδενίσουμε το έλλειμα πράγμα που έχει να συμβεί πάνω από 40 χρόνια».

«Τολμήσαμε μεταρρυθμίσεις τις οποίες ξεχνούν όσοι μιλάνε για την κρίση και θέλουν να κατρακυλήσουμε στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς ανταγωνιστικότητας» υπογράμμισε.

Είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, φέρνει επενδύσεις και κάνει ότι μπορεί να ανακουφίσει τους ανέργους. «Δεν μοιράζω λεφτά που δεν έχω προσλαμβάνοντας κόσμο στο Δημόσιο, αυτό το μοντέλο έχει τελειώσει» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «διότι όσο περισσότερους προσλαμβάνουμε στο Δημόσιο τόσο περισσότερο φορολογούμε τον ιδιωτικό τομέα»

Αναφέρθηκε στην παραχώρηση των 14 αεροδρομίων που «θα φέρουν όπως είπε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και επενδύσεις, 1,2 δισ άμεσα», όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε και στα έργα των αυτοκινητοδρόμων.

Η απασχόληση δεν καθορίζεται με διατάγματα από την κυβέρνηση είπε ο κ. Σαμαράς αλλά μέσω της ανταγωνιστικότητας να δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης.

Καταφέρθηκε εναντίον των κινητοποιήσεων που παραλύουν την πόλη και όπως είπε δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη.

Ο κ. Σαμαράς έπλεξε το εγκώμιο των δανειστών και το PSI του 2012 λέγοντας: «Κουρέψαμε 105 δισ το 2012. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά στον κόσμο».

O πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ξένοι παράγοντες αναφέρονται συνεχώς στην πολιτική αβεβαιότητα. «Όλοι αναρρωτιούνται και αγωνιούν αν θα καταφέρουμε να εκλέξουμε ΠτΔ. Αν δεν τα καταφέρουμε θα οδηγηθούμε σε εκλογές και θα αυξήσει τις πιθανότητες να εκτροχιαστεί η χώρα».

Στο ερώτημα αν το χρέος μας είναι βιώσιμο είπε: «Την απάντηση την δίνουν οι αγορές. Ναι είναι βιώσιμο το χρέος και όταν λέμε ότι δεν είναι δημιουργούμε κακό κλίμα στις αγορες με αποτέλεσμα να μην μας εμπιστεύονται».

Keywords
Τυχαία Θέματα