To Bloomberg για τον Αλ. Τσίπρα

Επί μήνες πριν στοχεύσει να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί το παράδειγμα της ελάφρυνσης του χρέους της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του για μία διαγραφή των υποχρεώσεων της χώρας του προς τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει το Bloomberg.

«Ενώ
η γενναιοδωρία επεκτάθηκε στη Γερμανία, η Γερμανία αρνείται να επεκτείνει την ίδια γενναιοδωρία» δήλωσε ο 40χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης σε μία ομιλία του στην Αθήνα σήμερα, αναφερόμενος σε μία συμφωνία του 1953 για τη διαγραφή του 50% του εξωτερικού χρέους της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θέλει η ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κουρέψουν τη θέση τους σε ελληνικό κρατικό χρέος, για να συμπληρώσουν τις απώλειες που δέχθηκαν οι ιδιώτες πιστωτές το 2012. Η Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg, βρίσκεται σε αδιέξοδο στις συνομιλίες με τους επίσημους πιστωτές της αναφορικά με τα μέτρα που απαιτούνται για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των κεφαλαίων διάσωσης.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αρνήθηκε να σχολιάσει σε επικοινωνία που είχε μαζί του το Bloomberg.

Περιπλέκοντας αυτές τις διαπραγματεύσεις, ο Τσίπρας στοχεύει να επιβάλει πρόωρες εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους και δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις αναλάβει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Σαμαράς, συνεχίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, χρειάζεται να συγκεντρώσει μια ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών έως τον Φεβρουάριο για να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει την υποστήριξη μόνο 165 βουλευτών. Μια αποτυχία θα οδηγήσει την κυβέρνηση στη διάλυση του κοινοβουλίου.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα