DW: Οι «27» σε αναζήτηση λύσεων

Ενόψει του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες, οι Γερμανοί σχολιαστές διακρίνουν πολιτικά αδιέξοδα σε επίπεδο ΕΕ και διατυπώνουν επιφυλάξεις για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξωθηθεί στο παρασκήνιο. Η εμπιστοσύνη στην κοινότητα έχει περιοριστεί και μάλιστα ραγδαία, γεγονός που δεν εκπλήσσει. Τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών

μπλέχτηκαν τους προηγούμενους μήνες σε αναρίθμητα σχέδια, τα οποία δεν χρησίμευαν ως διέξοδος από την κρίση, αλλά πρωτίστως διασφάλιζαν τη δική τους εξουσία. Και οι 27 αρχηγοί (σ.σ. κρατών και κυβερνήσεων) δεν φαίνονται ούτε πρόθυμοι, ούτε ικανοί να λάβουν οποιαδήποτε κοινή απόφαση. Στην πέμπτη χρονιά της κρίσης (…) οι εκκρεμείς διαδικασίες συσσωρεύονται».

Η αρθρογράφος αποδίδει αυτή τη στασιμότητα σε ένα μείγμα απώλειας εμπιστοσύνης και ανάδυσης εθνικών συμφερόντων στην Ευρώπη ενώ, όπως σημειώνει, «πρόσθετο στοιχείο επιβάρυνσης είναι ότι έχει διαταραχθεί η ευρωπαϊκή πολιτική ισορροπία. Οι γερμανογαλλικές διαφωνίες συμβάλλουν σημαντικά στη στασιμότητα στο πεδίο των αποφάσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα