Bloomberg: O Ντράγκι βλέπει «μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα

«Η απειλή των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα στην Καταλονία, στην Ιταλία και στην Αυστρία, αφήνει την ΕΚΤ να κοιτάζει με…

«Στην Ελλάδα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τίθεται κατά της διάσωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις

και θέλει πρόωρες εκλογές. Η ισπανική ανεργία βρίσκεται στο 24% και είναι πίσω μόνο από την Ελλάδα στην ευρωζώνη, και το Podemos, ένα αντί-καθεστωτικό κόμμα που δημιουργήθηκε στο τελευταίο έτος, είναι πιο δημοφιλές και από τα δύο κόμματα που έχουν μοιραστεί την εξουσία από τη δεκαετία του '80», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μάριο Ντράγκι βλέπει «μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα, σε μια συγκυρία, στην οποία ο πληθυσμός της ευρωζώνης είναι τόσο κουρασμένος από τα χρόνια οικονομικής αναταραχής, που ολοένα και περισσότερο εκλέγει πολιτικούς που λένε «όχι» στην πανευρωπαϊκή συνεργασία και αψηφά τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες η ΕΚΤ θεωρεί πως είναι κρίσιμες για την αναβίωση της οικονομίας.

«Παγιδευμένοι από την εντολή τους να αποτρέψουν τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μπορεί σύντομα να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε ποσοτική χαλάρωση, η οποία δεν πρόκειται ποτέ να πετύχει από μόνη της», αναφέρει το πρακτορείο.

Σε αρκετές ομιλίες, οι κεντρικοί τραπεζίτες, με πρώτο και κύριο τον Mario Draghi, έχουν καλέσει τις κυβερνήσεις, από το Παρίσι μέχρι και τη Ρώμη, να συμπληρώσουν το πρόγραμμα τόνωσης, με την αναδιάρθρωση των οικονομιών τους και την τόνωση των επενδύσεων. «Η απάντηση –καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο και ένα πρόγραμμα υποδομών από τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Juncker που δεν θα ενισχύσει τις δαπάνες μέχρι το επόμενο έτος- υπήρξε απογοητευτική.

«Η ΕΚΤ μπορεί απλώς να είναι ανίσχυρη», δήλωσε ο Daniel Gros, διευθυντής του CEPS. «Υπάρχουν εσωτερικοί πολιτικοί περιορισμοί για τους οποίους, σε επίπεδο ΕΕ, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Το πλήθος που φωνάζει για πρόγραμμα στήριξης, είναι βασικά η Νότια Ευρώπη. Δηλώνουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει το καθήκον της, ανεξαρτήτως του τι κάνει η κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα