30 χρόνια μετά Audi sport quattro

10:55 4/9/2013 - Πηγή: NewsBomb

Το όνομα Quattro στην Audi το έχουμε από το 1980. Ουσιαστικά είναι ο χαρακτηρισμός που προσδίδει η εταιρεία στα τετρακίνητα μοντέλα της τα οποία μέσα σε 33 χρόνια έχουν βρει γύρω στους 5 εκατ. αγοραστές ανά την υφήλιο. Με την Mercedes και την Audi να έχουν πάρει ανάλαφρα το θέμα της τετρακίνησης,

η Audi με την τεχνολογία Quattro έχει αναδειχθεί ως ο δημοφιλέστερος και πιο εμπορικός κατασκευαστής premium αυτοκινήτων με κίνηση στους τέσσερις τροχούς.

Τα πρόσφατα νέα από την Audi εδράζονται και πάλι στην ιστορία της, με κοινό παρανομαστή την τεχνολογία Quattro. Το 1983 η εταιρεία παρουσίασε το μοντέλο Sport Quattro με ισχύ 306 ίππων και πιστοποιήσεις αγωνιστικές για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Το συγκεκριμένο αγωνιστικό, κατά μια περίεργη συγκυρία έγινε ευρύτερα γνωστό από την ανάβαση Pikes Peak του 1987 με οδηγό των Walter Rohrl στην οποία κατατρόπωσε στα χρονόμετρα τους αντιπάλους του. Τριάντα χρόνια μετά από την παρουσίαση του Sport Quattro του 1983, η Audi επανέρχεται τιμώντας την ιστορία Quattro με ένα πειραματικό μοντέλο.

Το Audi Sport Quattro νέας εσοδείας μπορεί να έχει πιο συνηθισμένη σιλουέτα σε σχέση με το αρχέτυπο μοντέλο (το καθένα συγκρινόμενο στην εποχή του) όμως έχει κραυγαλέες λεπτομέρειες (τέρστια εξάγωνη μάσκα, φουσκωμένα φτερά με νεύρα, διπλούς προβολείς LED μπροστά, κ.ά) μαζί με τεχνολογία plug-in hybrid.

Το αμάξωμα είναι σχετικά μικρό για κουπέ 2+2 θέσεων με μεταξόνιο κοντά στα 2,8 μ. – μόλις 4,6 μέτρα Είναι αρκετά φαρδύ (κοντά στα δύο μέτρα) και όσο πρέπει χαμηλό, κάτω από τα 1,4 μ.. Εδράζεται πάνω σε τροχούς 21 ιντσών με διάσταση ελαστικών στα 285/30 και έχει σίγουρα κοφτές γραμμές διαχωρίζοντας την εικόνα του τόσο από το TT όσο και από το supercar R8 που είναι πιο καμπυλόγραμμα.

Το εσωτερικό είναι κάτι καινούργιο και χάρμα οφθαλών. Ειδικά στην Audi είναι και ολίγον ασυνήθιστο – θα έλεγε κανείς προχωρημένο. Εντάξει, μπορεί να ομιλούμε για ένα concept car όμως ποτέ δεν ξέρεις. Η εικόνα του ταμπλό θα μπορούσε να «φορεθεί» σε μελλοντικά Audi. Οποία χαρά! Διότι σε ότι αφορά στα εξωτερικά στοιχεία, το Sport Quattro Concept σίγουρα θα αποτελέσει μια σχεδιαστική βάση για επερχόμενα Audi, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της εταιρείας.

Στα τεχνολογικά στοιχεία έχουμε έναν V8 βενζινοκινητήρα στα 4,0 λίτρα με διπλά Turbo τεχνολογίας TFSI και με σύστημα COD (Cylinder On Demand) όπου υπό προϋποθέσεις δουλεύουν μόνο οι τέσσερις από τους οχτώ κυλίνδρους. Ανάλογο σύστημα φέρει και ο ταπεινός κινητήρας 1,4 λίτρων TSi του ομίλου σε μοντέλα της VW αλλά και το αμερικάνικο V8 μοτέρ των Grand Cherokee στις εκδόσεις HEMI.

Εκτός από τον βενζινοκινητήρα υπάρχει κι ένας ηλεκτροκινητήρας που υποστηρίζεται από την ενέργεια μπαταριών ιόντων λιθίου, που με την σειρά τους φορτίζονται και μέσω οικιακής πρίζας 220 V. Το σύστημα λοιπόν είναι υβριδικό με συνδυαστική ισχύ που φθάνει τους 700 ίππους και μέγιστη ροπή στα 800 Nm. Μόνο με ηλεκτρική ενέργεια το πειραματικό Sport Quattro μπορεί να κινηθεί μέχρι απόσταση 50 χλμ.

Είναι αξιοσημείωτο, πως με την υβριδική τεχνολογία το τετρακίνητο Audi εμφανίζει μέση κατανάλωση 2,5 λίτρων/100 χλμ. και εκπομπές CO2 στα 59 γρ./χλμ,. Αυτά είναι σημαντικά νέα!

Παρά το υπέρβαρο της κατασκευής (στα 1.850 κιλά), οι επιδόσεις φαντάζουν εντυπωσιακές με τα 0-100 να έρχονται σε 3,7 δευτερόλεπτα και η τελική να φθάνει στα 305 χλμ./ώρα. Τελικά τα νέα της Audi για την Φρανκφούρτη είναι θαυμάσια!

Φώτης Ραΐσης

Πηγή: carzine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα