Ζητάμε γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας που θα δώσει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ζήτησε γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό προκειμένου να αποφευχθεί μια ιστορική ρήξη. «Να μην αφήσουμε την ενωμένη Ευρώπη να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι επί πέντε χρόνια η χώρα μετατράπηκε σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας και πρέπει να παραδεχθούμε - όπως

είπε - ότι το πείραμα δεν πέτυχε.
Όπως έγινε γνωστό, εν τω μεταξύ, κατατέθηκε από την Αθήνα το αίτημα για πρόγραμμα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

«Έχουμε τέσσερις μέρες μπροστά μας να πετύχουμε συμφωνία» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας πως αυτή είναι η «τελευταία διορία» για την Ελλάδα.

Επίθεση εναντίον του κ . Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, κατηγορώντας τον πως «λέει ψέματα στο λαό του» και ότι «επιζητεί τη σύγκρουση, κι όχι το συμβιβασμό».
Από τους φιλελεύθερους, ο Γκι Φερχόφστατ ζήτησε μεταρρυθμίσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, τον κάλεσε να φανεί ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης και μάλιστα προσφέρθηκε να έρθει στην Αθήνα για να βοηθήσει.

Από τους Πράσινους η Ρεμπέκα Χαρμς, δήλωσε απογοητευμένη καθώς περίμενε από τον κ. Τσίπρα να πεί στην ευρωβουλή τι ακριβώς θα κάνει για τις μεταρρυθμίσεις.

Στον αντίποδα, nα σταματήσουν την επίθεση στην Ελλάδα και να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες η πρόεδρος της ευρωομάδας τηςΑριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ.

«Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, ενώ ζήτησε δάνειο - γέφυρα για τη χώρα μας.

"Βγείτε από το ευρώ για να γλιτώσετε τη λιτότητα" παρότρυνε τον πρωθυπουργό η Μαρίν Λεπέν.

Την Ευρώπη καταστρέφει ο ολοκληρωτισμός των κεφαλαίων και η αλαζονεία της γερμανικής κυβέρνησης, τόνισε από την πλευρά του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ηγέτης των Ισπανών Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο πρωθυπουργός, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε τηλεφωνική επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντησή τους, μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανεβάζουν τους τόνους, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη, ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζουν οι ΚΟ της ΝΔ και του Ποταμιού, και στη μία του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από το βήμα της ΚΟ του κόμματος,κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα, απόψε, να ενημερώσει σε μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να φέρει τη συμφωνία" τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει την πρότασή της που θα μας κρατήσει στην ΕΕ. Κάθε άλλη πράξη είναι προδοσία, τονίζει στην Καθημερινή ο Σταύρος Θεοδωράκης.

"Ο πρωθυπουργός έχει έναν και μόνο δρόμο. Το ΝΑΙ στην ζώνη του ευρώ είναι ΝΑΙ ιστορικό και αδιαπραγμάτευτο", δηλώνει η Φώφη Γεννηματά.

Keywords
Τυχαία Θέματα