Ζητά εκεχειρία στην Αν. Ουκρανία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα από τις αντιμαχόμενες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία «αμέσως», ώστε να μπορέσουν να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις οι άμαχοι.

«Οι άμαχοι θα πρέπει να μπορούν να φύγουν από την περιοχή των συγκρούσεων με ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας «μια προσωρινή, τοπική εκεχειρία (διάρκειας) τουλάχιστον τριών ημερών, που θα τεθεί αμέσως σε ισχύ» γύρω από την πόλη Ντεμπάλτσεβε, όπου οι μάχες είναι ιδιαίτερα σφοδρές.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές
αντάρτες προσπαθούν να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες στην Ντεμπάλτσεβε, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ντονέτσκ. Ο πληθυσμός της πόλης μειώθηκε από 25.000 κατοίκους σε 7.000 σε διάστημα μερικών ημερών, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Από τα πυρά του πυροβολικού υπάρχουν δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων κάθε ημέρα.

«Οι κάτοικοι του ουκρανικού Ντονμπάς θέλουν να φύγουν από την περιοχή και η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο κατά την πιο ψυχρή περίοδο του έτους», επεσήμανε η Μογκερίνι.

«Η κλιμάκωση των βιαιοτήτων, που είναι ολοένα και περισσότερο σφοδρές, στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», κατήγγειλε. «Οι συγκρούσεις που οφείλονται στην επίθεση των αυτονομιστών, κυρίως γύρω από τη Ντεμπάλτσεβε, προκαλούν μεγάλο ανθρώπινο πόνο και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια να βρεθεί μια πολιτική λύση», σημείωσε η Μογκερίνι.

Ο ΟΗΕ, που κατέγραψε 224 νεκρούς πολίτες και 545 τραυματίες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του «τους τυφλούς βομβαρδισμούς στις κατοικημένες περιοχές, καθώς και στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση από ένοπλες ομάδες». «Οι πολίτες βρίσκονται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών (...) και η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά».

«Ο βομβαρδισμός πολιτών (...) αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε η Μογκερίνι. «Το πυροβολικό πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως από τις κατοικημένες περιοχές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα