«Ύβρις στους πολίτες το ελληνικό πρόγραμμα»

Στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε διαπράχθηκε ύβρις, ύβρις απέναντι σε εκατομμύρια πολίτες που υπέφεραν χωρίς να φταίνε, διότι ένα πολιτικό σύστημα σε στενή διαπλοκή με την ολιγαρχία, φρόντισε να αφήσει αυτή την οικονομική ολιγαρχία στο απυρόβλητο, κατήγγειλε από τη Βιέννη, μετά τις σημερινές συνομιλίες του με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αυτή

η ύβρις που διαπράχθηκε έρχεται η στιγμή να βρει τη νέμεση, να βρει την τιμωρία και αυτή ήταν η επιλογή του ελληνικού λαού, η οποία, όχι μόνον πρέπει να γίνει σεβαστή από τους εταίρους, αλλά αυτοί να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση-παραλληλισμό της Ελλάδας με τη θυσία της Ιφιγένειας, εκείνη είχε ως στόχο να πνεύσει ούριος άνεμος, αλλά εν προκειμένω η εκτέλεση της Ιφιγένειας δεν θα φέρει ούριο άνεμο στα πανιά της Ευρώπης, αλλά θα σπείρει ανέμους που πολύ γρήγορα θα θερίσουν θύελλες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας σοβαρός παραλληλισμός με αυτόν τον αρχαιοελληνικό μύθο.

«Η πολιτική βούληση έχει αλλάξει, η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει μεγάλη μάχη, να συγκρουστεί με την ολιγαρχία που φοροδιαφεύγει και φοροαποφεύγει», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «θα πρέπει να υπάρξει και η πολιτική βούληση των εταίρων σε αυτό και τίθεται το ερώτημα εάν θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη αδικία ή, προκειμένου κάποιοι να αποφύγουν τον έλεγχο, θα δημιουργήσουν ασφυκτικά περιθώρια στη νέα κυβέρνηση να μην προλάβει να παράξει έργο σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του Αυστριακού καγκελάριου βρήκε αμέριστη υποστήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συγκρουστεί με τη φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα και πιστεύει πως θα δοθεί η δυνατότητα για συνεργασία και σε διμερές επίπεδο για να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το θέμα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του μαύρου χρήματος, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αφορά όλη την Ευρώπη και όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, να πληρώνουν δηλαδή σκληρά τα μεσαία στρώματα και τα χαμηλά εισοδήματα και αυτοί που συνηθίζουν να φοροδιαφεύγουν και να φοροαποφεύγουν, να παραμένουν στο απυρόβλητο, και αυτή η αντίστιξη είναι που δημιουργεί ένα αίσθημα μεγάλης αδικίας στον ελληνικό λαό.

Για αυτό το λόγο, η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητά της να άρει αυτή τη μεγάλη αδικία και πρώτο της βήμα ήταν να ορίσει υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, έναν πρώην εισαγγελέα με ειδική, εξαιρετική επιτυχία στην Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, έχοντας ως στόχο, σε συνεργασία με τους εταίρους, να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για λίστες ονομάτων με χρήματα στην Ελβετία, για δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ των οποίων προστίθενται νέα ονόματα στην ήδη υπάρχουσα «Λίστα Λαγκάρντ» που έφτασε στα χέρια της τότε ελληνικής κυβέρνησης πριν από αρκετά χρόνια αλλά παρέμεινε στα συρτάρια των ελεγκτικών μηχανισμών.

Και αυτό, όπως είπε, γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση από τα πολιτικά πρόσωπα, τους υπουργούς και την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως δεν υπήρχε και η πολιτική βούληση των Αρχών των ελεγκτικών μηχανισμών να ελέγξουν και να μπορέσουν να πιστοποιήσουν τις απώλειες του ελληνικού Δημοσίου από τις λίστες αυτές.

Φάιμαν: Στόχος η παραμονή όλων των μελών στην Ευρωζώνη

Τον κοινό στόχο της Αυστρίας και της Ελλάδας, στο τέλος αυτού του χρόνου και τα επόμενα χρόνια όλα τα μέλη της Ευρωζώνης να εξακολουθούν να παραμένουν μέλη αυτής της Ευρωζώνης, γιατί είναι ουσιαστικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένωση ειρήνης να επιδιώκει να έχει ένα κοινό νόμισμα, που για όποιον συνεργάζεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της συνεργασίας, επισήμανε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μετά τις σημερινές συνομιλίες στη Βιέννη με το νέο Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Πρόσθεσε δε, πως όταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραλαμβάνουν - πριν μερικά χρόνια - ένα Νόμπελ Ειρήνης, έχουν επίσης την υποχρέωση να δημιουργήσουν μια ισχυρή βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα τα μέλη και ως εκ τούτου ο ίδιος θεωρεί ότι ένας μπορεί να είναι ο στόχος, να βρεθεί μέσα στην Ευρωζώνη από κοινού λύση για την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο καγκελάριος, στις συνομιλίες υποστηρίχθηκε η θέση ότι οι δεσμεύσεις και το πλαίσιο πρέπει να τηρούνται, και να μην υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για τους φορολογουμένους, αλλά να βρεθεί μια λύση μεταξύ αυτών που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν και των μεγάλων προσπαθειών της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο, παρατήρησε, προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει και γι' αυτό πρέπει να εκφράσει την ανησυχία του, διότι θα πρέπει να βρεθεί ένας δρόμος.

Ο κ. Φάιμαν ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας έθιξε ιδιαίτερα ένα σημείο το οποίο συμμερίζεται η Αυστρία: και αυτό είναι το ερώτημα τι μπορεί να γίνει διαφορετικά, πώς θα υπάρξει ένας νέος δρόμος στον οποίο οι δεσμεύσεις και το πλαίσιο θα τηρούνται, και εδώ κεντρικό σημείο είναι η καταπολέμηση της απάτης, της φοροδιαφυγής, η δημιουργία οικονομικών δομών που θα είναι σε θέση να πράξουν κάτι τέτοιο, η καταπολέμηση της διαφθοράς, το κράτος δικαίου και μαζί με αυτό η ασφάλεια των επενδυτών, ώστε να υπάρχει κέρδος για τη χώρα.

Επισήμανε πως δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας προϋπολογισμός χωρίς βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και των δημοσίων δαπανών, αλλά πρέπει, όπως τόνισε, να είναι στόχος η ενίσχυση της αξιοπιστίας του κράτους δικαίου και αυτό δεν είναι μόνο καθήκον του πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα και της νέας κυβέρνησής του, αλλά αποτελεί και κοινό ευρωπαϊκό καθήκον.

Σημειώνοντας πως όταν για τη διάσωση των τραπεζών υπήρξε μεγάλη δραστηριοποίηση προκειμένου να διατηρηθούν οι οικονομικές ροές, ο Αυστριακός καγκελάριος προειδοποίησε πως είναι προς το συμφέρον του κοινού μέλλοντος να επιδειχθεί η ίδια κινητικότητα για την καταπολέμηση της απάτης, την απασχόληση, την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, για την εγγύηση της εκπαίδευσης, γενικά για τους ανθρώπους στην Ευρώπη, οι οποίοι, όπως είπε, υποφέρουν από την ανεργία και περιμένουν να υπάρξει επιτέλους προοπτική όχι μόνο στην οικονομία αλλά σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Φάιμαν εξήρε τη μακρά παράδοση των στενών φιλικών σχέσεων Αυστρίας και Ελλάδας, σημειώνοντας πως τμήμα της παράδοσης αυτής είναι και η στενή πολιτική συνεργασία μεταξύ τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα