Υποχώρηση το ευρώ έναντι του δολαρίου

Το απόγευμα της Τρίτης, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4142 δολάρια από το επίπεδο των 1,4156 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,41714 δολάρια.

Η τεχνική ανάλυση καταδεικνύει ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει εισέλθει σε καθοδική τροχιά. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών δεν κατόρθωσε να αποσαφηνίσει το νέο πλαίσιο παρεμβάσεων για την επίλυση του
Ελληνικού Δημόσιου Χρέους, γεγονός που σκιάζει τις προοπτικές του ευρωπαϊκού νομίσματος. Ταυτοχρόνως η πιθανολογούμενη με σχετική βεβαιότητα αντικατάσταση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Στρος Καν προκαλεί προβληματισμό στους επενδυτές για τη στάση που θα τηρήσει εφεξής το ΔΝΤ στα ζητήματα διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους των ευρωπαϊκών κρατών. Πάντως η πρόταση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Jean Claude Junker, για αναδιάταξη των ελληνικών ομολόγων (reprofiling) ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. 

Στη δευτερογενή αγορά στο ΗΔΑΤ τo σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 13 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 3ετές ομόλογο λήξεως 20,03,12 με 6 εκατ. ευρώ και στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20,08,11 με 5 εκατ. ευρώ. 

 Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 12,55% από 12,48% χθες, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήξεως 19.06.20) να διαμορφώνεται στο 15,64% από 15,59% χθες έναντι 3,09% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

    Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,14%, στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο 1,93% , στο εξάμηνο αυξήθηκε οριακά στο 1,71% από 1,70% χθες, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,42% και ο μήνας παρέμεινε στο 1,24% .
Keywords
Τυχαία Θέματα