Υπό την απειλή διατροφικής κρίσης η Δ.Αφρική λόγω Έμπολα

Στα ύψη ανεβαίνουν οι τιμές των τροφίμων στη δυτική Αφρική λόγω της επιδημίας του Έμπολα, ενώ επιβραδύνεται και η συγκομιδή καλλιεργήσιμων ειδών λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις για την προστασία από τον ιό. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) εξέδωσε ειδική προειδοποίηση για τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα -τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, από την οποία έχουν πεθάνει περίπου 1.550 άνθρωποι.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η επιβολή

ζωνών καραντίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του αιμορραγικού πυρετού έχουν προκαλέσει πανικό στους πολίτες που σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα, στα οποία ωστόσο σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις, καθώς και αυξήσεις στις τιμές τους.

Το κλείσιμο των συνοριακών περασμάτων και ο περιορισμός του εμπορίου μέσω των λιμανιών έχουν οδηγήσει στη μείωση των προμηθειών τροφίμων στις τρεις χώρες, οι οποίες είναι εισαγωγείς δημητριακών, κι έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές τους εξαιτίας και του μεγαλύτερου κόστους μεταφοράς τους.

Σύμφωνα με τον FAO, η τιμή της μανιόκας σε αγορά της Μονρόβια, της πρωτεύουσας της Λιβερίας, αυξήθηκε κατά 150% τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, ενώ η υποτίμηση του νομίσματος στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών.


«Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του Έμπολα, τα νοικοκυριά σε κάποιες από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές δαπανούσαν έως και το 80% των εισοδημάτων τους σε τρόφιμα», λέει ο Βίνσεντ Μάρτιν, ο επικεφαλής του παραρτήματος του FAO στο Ντακάρ, το οποίο συντονίζει τα μέτρα που λαμβάνει ο Οργανισμός για την αντιμετώπιση του ιού.

«Τώρα», συμπληρώνει, «οι τελευταίες αυξήσεις ουσιαστικά θέτουν (για τους πολίτες) τα τρόφιμα εκτός πρόσβασης».

Η παραγωγή ρυζιού και καλαμποκιού θα επιβραδυνθεί στη διάρκεια της επερχόμενης, κυριότερης περιόδου συγκομιδής καθώς η μετανάστευση και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προκαλούν ελλείψεις σε εργατικά χέρια στις καλλιέργειες, επισημαίνει ο FAO.

Προϊόντα όπως το φοινικέλαιο, το κακάο και το καουτσούκ αναμένεται να πληγούν σημαντικά.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ και ο FAO έχουν εγκρίνει ένα έκτακτο πακέτο βοήθειας με την αποστολή 65.000 τόνων τροφίμων σε 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν πληγεί από τον Έμπολα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα