Η Μ. Ξαφά στον ΑΘΗΝΑ984

Η οικονομολόγος, πρώην αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια στο ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, μίλησε στις 2/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την διαπραγμάτευση στο Παρίσι:

«Η ατζέντα έχει ήδη τεθεί από το μνημόνιο, το οποίο έχουμε υπογράψει. Έχουμε κάποιες δεσμεύσεις, δηλαδή πρέπει
να εφαρμόσουμε κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, με ένα χρονοδιάγραμμα που εκτείνεται μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αναβάλλει για μετά τις προεδρικές εκλογές τα μέτρα τα οποία είναι πιο ψηφοθηρικά επώδυνα. Είναι μέτρα που πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζονται από το Νοέμβριο και μετά... Από τη συνάντηση στο Παρίσι, η κυβέρνηση επιδιώκει την απεμπλοκή από το μνημόνιο -τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή-, υποκαθιστώντας την τριμηνιαία επιτήρηση από την Τρόικα, με έναν πιο χαλαρό εξαμηνιαίο έλεγχο από την επιτροπή -βγάζοντας δηλαδή το ΔΝΤ από την εικόνα-, η οποία επιτήρηση θα συνδέεται με ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση της ανάπτυξης, που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον επόμενο μήνα. Θέλουν να απεμπλακούν από ένα μνημόνιο το οποίο υπαγορεύει η Τρόικα και να καταστρώσουν ένα δικό τους σχέδιο, με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας. Το κατά πόσο αυτό θα γίνει δεκτό, θα το δούμε στο Παρίσι. Πιστεύω ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν την απεμπλοκή του ταμείου, το ίδιο και ο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι το ταμείο έχει και την τεχνογνωσία και κάποιο πλαίσιο κανόνων, όπου κινούνται οι χώρες που δανείζονται από αυτό, ενώ στην Ευρώπη είναι πιο χαώδης η κατάσταση... Πιστεύω ότι μας συμφέρει να παραμείνει το ταμείο. Το ταμείο έχει ακόμα 16 δισ., τα οποία δεν έχει εκταμιεύσει και δεν ξέρω ποιος θα υποκαταστήσει αυτά τα 16 δισ., εάν το ταμείο φύγει από τη μέση, γιατί φυσικά το ταμείο δεν πρόκειται να εκταμιεύσει αυτά τα χρήματα, εάν δεν υπάρχει τριμηνιαία επιτήρηση... Πρώτον, το ταμείο έχει την τεχνογνωσία του σχεδιασμού και της παρακολούθησης σταθεροποιητικών προγραμμάτων. Αυτή την τεχνογνωσία δεν την έχει η επιτροπή. Δεύτερον, υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου δεν κάθονται μόνο οι Ευρωπαίοι, κάθονται και οι Κινέζοι και άλλοι πολλοί. Εκεί δεν αλλάζουν οι κανόνες με το έτσι θέλω, όπως γίνεται στην Ευρώπη. Υπάρχει ένα πλαίσιο και μένουν προσκολλημένοι σε αυτό το πλαίσιο κανονισμών. Αυτό απασχολεί τους Γερμανούς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...
Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο (σ. σ. όπου η Ευρώπη να χειρίζεται η ίδια τέτοιες κρίσεις) και πιστεύω ότι είναι πολύ καλύτερα να υπάρχει ένα διεθνώς παραδεκτό πλαίσιο, παρά το κάθε group χωρών να κάνει ό,τι του κατέβει... Αν αντί να υπάρχει ένα διεθνώς παραδεκτό πλαίσιο, το κάθε group χωρών κάνει δικούς του σχεδιασμούς, νομίζω ότι φεύγουμε από τη παγκοσμιοποίηση και σπάμε σε μικρά group».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα