Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Τσερνόμπιλ

Η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Ουκρανία, κοντά στον εγκαταλελειμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη καταστροφή στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς το 1986, τέθηκε «υπό έλεγχο» σήμερα το πρωί, ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι της κρατικής υπηρεσίας για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Στις 6.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) το μέτωπο της φωτιάς τέθηκε υπό έλεγχο και ανακόπηκε. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Οι εργασίες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνεχίζονται», ανέφεραν σε ανακοίνωσή

τους οι αρχές.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες γύρω στις 12:45, επεκτάθηκε σε περισσότερα από 320 εκτάρια (3.200 στρέμματα), σύμφωνα με τις υπηρεσίες αυτές.

Τριακόσιοι πέντε άνθρωποι στάλθηκαν επί τόπου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς και δεκάδες οχήματα διάσωσης, τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Η ουκρανική αστυνομία διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι προχώρησε στην απομάκρυνση πολλών κατοίκων από την περιοχή.

«Σε πολλά χωριά, ιδίως στο Λουμπιάνκε και στο Ιλιντσάχ, κάποια πρόσωπα διέμεναν παράνομα. Τα μέλη της αστυνομίας από την περιοχή του πυρηνικού σταθμού οδήγησαν τους ανθρώπους αυτούς σε ασφαλές μέρος.

Μεταφέρθηκαν επίσης τα ζώα και τα υπάρχοντά τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία τύπου της αστυνομίας.

Από χθες οι αρχές εμφανίζονταν καθησυχαστικές, διαβεβαιώνοντας πως η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο και πως δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος.

Ο ίδιος ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ μετέβη επί τόπου, περίπου 100 χλμ. από το Κίεβο, προκειμένου να συναντήσει τους πυροσβέστες.

«Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την επέκταση της πυρκαγιάς», δήλωσε, επιστρέφοντας στο Κίεβο.

Οι αρχές διαβεβαιώνουν επίσης πως το επίπεδο της ραδιενέργειας παραμένει μέσα στα κανονικά όρια.

«Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Κίεβο και στην περιοχή του Κιέβου παραμένουν σταθερά», ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την πιθανή προέλευση της πυρκαγιάς.

Ωστόσο ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το 1986, η έκρηξη του τέταρτου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ μόλυνε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αλλά κυρίως την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, τότε σοβιετικές δημοκρατίες.

Στις 26 Απριλίου η Ουκρανία τίμησε την 29η επέτειο από την έκρηξη, καθώς η δημόσια συζήτηση για τον ανθρώπινο απολογισμό της καταστροφής παραμένει επίκαιρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα