Αυτασφάλιση με τη συμμετοχή του εργοδότη

Την επαναφορά διάταξης για την αυτασφάλιση με τη συμμετοχή του εργοδότη, εργαζομένων ηλικίας άνω των 55 ετών που απολύονται, ως αντικίνητρο για την απομάκρυνση τους από την αγορά εργασίας με παράλληλο στόχο την μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως εκτιμάται, η προωθούμενη διάταξη αφορά άμεσα περίπου 20.000 εργαζόμενους. Βέβαια, έμμεσα, αφορά πολύ περισσότερους, καθώς εφόσον ψηφιστεί θα αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο προς τους εργοδότες να απολύουν μεγαλύτερους
σε ηλικία εργαζόμενους.

Αντίστοιχη πρόβλεψη ίσχυε την περίοδο 2010-2012. Η διάταξη όριζε ότι, σε περίπτωση απόλυσης εργαζόμενου μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή 55 έως 64 ετών, δίνεται η δυνατότητα αυτασφάλισης, με την υποχρεωτική συμμετοχή και του πρώην εργοδότη.

Εάν ο απολυμένος είναι ηλικίας 55-60 ετών, ο εργοδότης θα καλύπτει το 50% της δαπάνης για αυτασφάλιση, ενώ εάν είναι ηλικίας μεταξύ 60 και 64 ετών, ο εργοδότης θα καλείται να πληρώσει το 80% της δαπάνης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι αυτής της ηλικιακής κλίμακας αποτελούν την τρίτη πολυπληθέστερη ομάδα εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του, καθώς φθάνουν τις 114.456 και ξεπερνούν το 13% στο σύνολο των ανέργων. Περίπου το 60% εξ αυτών είναι μακροχρονίως άνεργοι. Δηλαδή, βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος.
Keywords
Τυχαία Θέματα