«Υιοθετήστε ένα ειδικό σχολείο»

Με μήνυμα «Υιοθετήστε ένα ειδικό σχολείο», οι δύο φορείς στοχεύουν στη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης από τους απανταχού Έλληνες για να καλυφθούν οι ανάγκες έξι ειδικών σχολείων που εδρεύουν στο Περιστέρι, τρία συστεγαζόμενα στο Αιγάλεω, στο Ίλιον και στο Πέραμα.

«Χείρα βοηθείας» σε μαθητές ειδικών σχολείων στα δυτικά προάστια, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα

σ΄αυτή τη δύσκολη για όλους εποχή, τείνει η ΕΡΑ-5, γνωστή και ως «Φωνή της Ελλάδας», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

«Σε μια περίοδο δύσκολη για την πατρίδα, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε συνανθρώπους μας, που η ζωή τους στέρησε το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της «Φωνής της Ελλάδας», Γιάννα Τριανταφύλλη.

Η δυσκολία μεταφοράς των μαθητών με ειδικές ανάγκες, από και προς τα σχολεία τους, καθώς και οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση διαμορφώνοντας τις συνθήκες ελλιπούς μόρφωσης των παιδιών αυτών.

«Χαρακτηριστικό των περισσοτέρων παιδιών είναι η δυσχερής οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους, που σε πολλές περιπτώσεις είναι μονογονεϊκές, ή άνεργοι και οι δύο γονείς» λέει η κ. Τριανταφύλλη και προσθέτει: «Αξιοσημείωτο είναι ότι παιδιά από τα σχοελία αυτά έχουν διακριθεί σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, και όχι μόνο».

Σε ό, τι αφορά την κτιριακή υποδομή, ήδη ο ΟΣΚ έχει δρομολογήσει την κατασκευή αιθουσών, σύμφωνα με τις ανάγκες, καθώς και την επισκευή των ήδη υπαρχουσών, κατά περίπτωση.

Η «υιοθέτηση» ενός ειδικού σχολείου περιλαμβάνει την προσφορά, στήριξη και κάλυψη αναγκών τους, στον βαθμό και στη συχνότητα που μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, σε εξοπλισμό: εκπαιδευτικό υλικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, ιατρικό υλικό, ειδικό λεωφορείο για τη μεταφορά των μαθητών κ.ά.. Στο πλαίσιο αυτό, οι ξενιτεμένοι Έλληνες, που θέλουν να βοηθήσουν την πατρίδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και δη αυτά τα σχολεία, θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν οργανωμένα, σε συνεννόηση με τη συντονιστική επιτροπή τού «Υιοθετήστε ένα ειδικό σχολείο». Η αρμόδια επιτροπή θα μεσολαβεί, προκειμένου να φέρνει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τους υπεύθυνους των ειδικών σχολείων για την υλοποίηση του σημαντικού εγχειρήματος.

«Το εγχείρημα αυτό έχει μεγάλη αξία, γιατί τα παιδιά θα γνωρίσουν τους ανθρώπους που τους νοιάστηκαν από τόσο μακριά και υιοθέτησαν τα σχολεία τους με πράξεις αγάπης» σημειώνει η διευθύντρια της ΕΡΑ-5 και συνεχίζει: «Η αγκαλιά και το χάδι σε αυτά τα παιδιά έχουν ξεχωριστή σημασία, όταν έρχονται από μακριά, από έναν ξενιτεμένο Έλληνα. Ας θυμηθούμε και κάνουμε πράξη τα επίκαιρα, όσο ποτέ, λόγια του σημαντικού Έλληνα πεζογράφου, θεατρικού συγγραφέα και δοκιμιογράφου, της γενιάς του '30, του Άγγελου Τερζάκη: "Είναι καιρός να καταλάβουμε, πως δεν έχουμε να περιμένουμε άλλη κατανόηση από εκείνην του ανθρώπου για τον άνθρωπο…».

Συναυλία για τη στήριξη του προγράμματος

Το πρώτο βήμα για τη δημοσιοποίηση του πιλοτικού προγράμματος, γίνεται με μία μεγάλη συναυλία, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στις 20:00, με τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών, που διοργανώνει η «Φωνή της Ελλάδας». Στη συναυλία θα λάβουν μέρος οι καλλιτέχνες: Νίκος Ζούδιαρης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Απόστολος Ρίζος και Λάκης Χαλκιάς, μαζί με τους μουσικούς Γρηγόρη Πολύζο (πιάνο), Μιχάλη Πορφύρη (τσέλο), Θάνο Γκιουλετζή (βιολί) και Μανώλη Καραντίνη (λαϊκά έγχορδα).

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο studio C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι της «Φωνής της Ελλάδας» Έλενα Καραγιάννη και Νατάσα Βησσαρίωνος.

Το μήνυμα της συναυλίας θα φτάσει στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο μέσα από την απευθείας μετάδοση της συναυλίας από τις συχνότητες της «Φωνής της Ελλάδας» στα ερτζιανά, από το Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα, το KOSMOS, το Φιλία, τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, αλλά και διαδικτυακά, μέσα από την υπηρεσία Webradio στο www.ert.gr.

Για τη στήριξη του προγράμματος «Υιοθετήστε ένα ειδικό Σχολείο» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Συντονιστική Επιτροπή: Νότα Χατζηαναστασίου (προϊσταμένη τμήματος Απόδημου Ελληνισμού της «Φωνής της Ελλάδας»), τηλ.: 210-6066271 και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected], Νατάσα Βησσαρίωνος (δημοσιογράφος της «Φωνής της Ελλάδας»), τηλ. 210-6066298, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]. και Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά (Σύμβουλος Επικοινωνίας του ΟΣΚ), τηλ: 210-5272432, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected].

Keywords
Τυχαία Θέματα