Υεμένη: Βόμβες εναντίον του προεδρικού μεγάρου

Ένα αγνώστου ταυτότητας πολεμικό αεροσκάφος επιτέθηκε εναντίον του προεδρικού μεγάρου στο Άντεν σήμερα, αφού δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι εισέβαλαν σε μια στρατιωτική βάση όπου είχε οχυρωθεί ένας απότακτος στρατηγός, δήλωσαν ένας αξιωματούχος και κάτοικοι.

Το αεροπλάνο έριξε βόμβες και εκτόξευσε έναν πύραυλο εναντίον του συγκροτήματος στην περιοχή αλ Μάασικ στο νότιο τμήμα του Άντεν, όπου πλέον έχει την έδρα του ο Χάντι αφότου διέφυγε από τη Σανάα όπου βρισκόταν
σε κατ΄ οίκον περιορισμό από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, επεσήμανε ένας αξιωματούχος της Υεμένης, σε ένα επεισόδιο που αποτελεί μια σφοδρή κλιμάκωση της κρίσης στη χώρα που διαρκεί μήνες.

Κάτοικοι της πόλης δήλωσαν ότι ερρίφθησαν αντιαεροπορικά πυρά εναντίον του αεροπλάνου και ότι είδαν καπνό να υψώνεται από την περιοχή.

Πάντως μια πηγή από την προεδρία σημείωσε ότι ο Χάντι έχει μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο και ότι δεν υπάρχουν τραυματίες από την επίθεση.

«Ο πρόεδρος Χάντι έχει μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, όμως δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα», πρόσθεσε η πηγή αυτή, την ώρα που το αεροπλάνο πετούσε για δεύτερη φορά πάνω από το προεδρικό μέγαρο.

Εξάλλου μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης διευκρίνισε ότι η κατάσταση στο προεδρικό μέγαρο «είναι υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Τόσο η επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου, όσο και οι χερσαίες μάχες αποτελούν μέρος της μάχης για την εξουσία μεταξύ του Χάντι και των ανταρτών Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα και συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Η ταυτότητα του αεροσκάφους δεν έχει γίνει γνωστή, όμως κάτοικοι της Σανάα επεσήμαναν ότι παρατήρησαν ένα ασυνήθιστο αριθμό πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών σήμερα.

Νωρίτερα, μέλη των «λαϊκών επιτροπών», που είναι έφεδροι του στρατού και πιστοί στον Χάντι, εισέβαλαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Άντεν και σε μια γειτονική στρατιωτική βάση, όπου έχει αναζητήσει καταφύγιο ο απότακτος στρατηγός Άμπντελ Χάφεντ αλ Σάκαφ μαζί με μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

Ο στρατηγός Σάκαφ, που είναι πιστός στους Χούτι, αρνήθηκε να υπακούσει στη διαταγή του Χάντι να εγκαταλείψει τη στρατιωτική βάση και να την παραδώσει σε έναν άλλο διοικητή, είπε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν γύρω από το αεροδρόμιο και τη βάση, ενώ πλέον είναι άγνωστο το πού βρίσκεται ο στρατηγός Σάκαφ.

Σε μια ανακοίνωσή της η Ανώτατη Επιτροπή Ασφαλείας των Χούτι ζήτησε να τερματιστούν οι συγκρούσεις στο Άντεν, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές «είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν την ειρήνη και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Saba.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και αλλού στο Άντεν.

Ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων, του στρατηγού Σάκαφ, σκοτώθηκε και τέσσερα ακόμη τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με μέλη των «λαϊκών επιτροπών».

Εξάλλου οι «λαϊκές επιτροπές» αιχμαλώτισαν 15 μέλη των ειδικών δυνάμεων και μάχες ξέσπασαν μετά την ανάπτυξη μονάδων του απότακτου στρατηγού σε πολλούς οδικούς άξονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα