Υεμένη: Το κόμμα του πρώην προέδρου Σάλεχ είναι έτοιμο για ειρηνευτικές συνομιλίες

Το κόμμα του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, στο πλευρό του οποίου έχουν ταχθεί οι σιίτες αντάρτες Χούτι, ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχεται το σχέδιο του ΟΗΕ που έχει στόχο να τερματίσει τη σύγκρουση στη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου (GPC) Άρεφ αλ Ζούκα απηύθυνε σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Kι-μουν, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος

του κόμματος στον επίσημο ιστότοπο του GPC.

Σύμφωνα με την επιστολή, το GPC δεσμεύεται «να εφαρμόσει τα επτά σημεία που έχει επεξεργαστεί ο απεσταλμένος του ΟΗΕ» στην Υεμένη, ο Μαυριτανός Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, τον οποίο υποστηρίζει ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός εναντίον των Χούτι, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε συνομιλίες μέχρις ότου οι αντάρτες και οι δυνάμεις των Χούτι εφαρμόσουν μια απόφαση του ΟΗΕ που προβλέπει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τις πόλεις και να παραδώσουν τα όπλα τους.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Χούτι συμφωνούν ή όχι με το σχέδιο του απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ οι επιθέσεις για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος εναντίον της κυβέρνησης της Υεμένης και του αραβικού συνασπισμού αποδεικνύουν ότι αυξάνεται η ισχύς του τζιχαντιστικού δικτύου και περιπλέκουν περαιτέρω το έργο της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το ΙΚ προκάλεσε έκπληξη αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις χθεσινές αιματηρές επιθέσεις στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, και βάζοντας για πρώτη φορά στο στόχαστρό του την κυβέρνηση της χώρας και τα στρατεύματα του συνασπισμού.

Η οργάνωση, που είναι ιδιαίτερα ενεργή στη Συρία και το Ιράκ, βρήκε προφανώς πρόσφορο έδαφος για τις επιχειρήσεις και στην Υεμένη, θέτοντας τη Σαουδική Αραβία ενάντια σε έναν νέο εχθρό.

«Το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) προσπαθεί να επεκτείνει το έδαφός του στην Υεμένη εμφανιζόμενο ως αντίπαλος του συνασπισμού», που μάχεται από τον Μάρτιο εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, εξήγησε ο Ζαν-Πιερ Φιλιού ειδικός στο σύγχρονο ισλάμ και καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Παρισιού.

Περισσότεροι από 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που εξαπέλυσε χθες το ΙΚ εναντίον της έδρας της κυβέρνησης, η οποία έχει εγκατασταθεί προσωρινά σε ένα ξενοδοχείο στο Άντεν, και δύο άλλων εναντίον στρατιωτικών στόχων του συνασπισμού.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι επιθέσεις του ΙΚ στην Υεμένη περιπλέκουν περαιτέρω το έργο του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού, ο οποίος παρά τις αεροπορικές επιδρομές και την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών στη χώρα, δεν έχε καταφέρει να νικήσει τους Χούτι και τους συμμάχους τους, οι οποίοι εξακολουθούν να ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη και τη Σανάα.

Οι επιθέσεις στο Άντεν «πιθανόν θα προκαλέσουν διαφωνίες στο εσωτερικό του συνασπισμού» αναφορικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει, εκτίμησε η Τζέιν Κίνινμοντ, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή του Chattam House στο Λονδίνο.

Χωρίς αμφιβολία θα χρειαστεί η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της «να δώσουν περισσότερη έμφαση στην ανάγκη όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τη συμμαχία» των Χούτι και του στρατοπέδου του πρώην προέδρου Σάλεχ, «αλλά επίσης και να ανοικοδομήσουν το κράτος της Υεμένης, κάτι που δυστυχώς είναι πιο δύσκολο να γίνει», πρόσθεσε η Κίνινμοντ.

Στο μεταξύ η συνέχιση της σύγκρουσης αποτελεί «πρόσφορο έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση», την ώρα που το ΙΚ είναι ένα «νέο» φαινόμενο στην Υεμένη.

Ένα άλλο ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρονται οι ειδικοί είναι οι σχέσεις του ΙΚ με το στρατόπεδο του Σάλεχ.

«Στην πραγματικότητα οι επιθέσεις αυτές οφείλονται στα στοιχεία των φυλών του Ντάες που έχουν παλιές σχέσεις με το στρατόπεδο του Σάλεχ», τις οποίες αναζωογόνησε ο πρώην πρόεδρος ώστε «να στρέψει τις προσπάθειες του συνασπισμού προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να μειώσει τη στρατιωτική πίεση στο στρατόπεδό του», εκτίμησε ο Ματιέ Γκιντέρ ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης.

«Αν μετά τις επιθέσεις οι Σαουδάραβες πέσουν στην παγίδα και αλλάξουν προτεραιότητα στοχεύοντας εναντίον του Ντάες, το στρατόπεδο του Σάλεχ και οι Χούτι θα έχουν κερδίσει μια ανάπαυλα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα