Ο Θ. Παπαθεοδώρου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, μίλησε στις 7/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Ένα μήνα πριν τις εκλογές, η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε καταθέσει μια πρόταση, ότι στη βάση των προηγούμενων συναινέσεων -οι οποίες ήταν αναγκαίες, επειδή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία-, θα μπορούσαμε να βρούμε έναν κοινό τόπο τόσο πάνω στην εφαρμογή του μνημονίου

που έφεραν οι κκ Τσίπρας και Καμμένος, αλλά επίσης και στην αναγκαία σήμερα -περισσότερο από ποτέ άλλοτε-, διαδικασία τομών και μεταρρυθμίσεων. Χαρακτηριστικά, είχε τεθεί το ζήτημα της μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος και της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Είχε τεθεί το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. Είχαμε προτείνει να απεξαρτηθεί η διοίκηση από τα κόμματα. Είχαμε προτείνει οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων να ορίζονται με θητεία και να μην εξαρτώνται από τον εκάστοτε υπουργό, έτσι ώστε να υπάρξει αξιοκρατία. Είχαμε ζητήσει μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και μια σειρά άλλων τομών στην Υγεία και ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ώστε να δούμε πώς θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα το παραγωγικό μοντέλο. Αυτά το βράδυ των εκλογών ούτε καν συζητήθηκαν, γιατί σχηματίστηκε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ανεξαρτήτων Ελλήνων, άμεσα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα...
Στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν υπήρξε η παραμικρή διάθεση από την πλευρά του να προσεγγίσει αυτά τα θέματα με τον τρόπο που είχαμε προτείνει, ούτε καν να υπάρξει συζήτηση για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο τόπος... Ακούμε από τον πρωθυπουργό ότι πρόθεσή του όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να επανέλθουν οι επίορκοι στο δημόσιο... Όλο αυτό το σύστημα της αναξιοκρατίας που δεν θέλει να αγγίξει η κυβέρνηση, θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Ακούσαμε τον κ. Φίλη να λέει ότι εμμένει στην εκπαιδευτική απορρύθμιση -όπως την ονομάζουμε εμείς-, με το νομοσχέδιο Μπαλτά. Όταν στη δημόσια διοίκηση, η μόνη πρόταση της κυβέρνησης είναι το εθνικό μητρώο στελεχών... Δεν μίλησε για το περιεχόμενο της αξιολόγησης. Όταν έχουμε ανοιχτά ζητήματα στον τομέα της Υγείας και της Δικαιοσύνης, όπου δεν έχουμε κάνει τα αυτονόητα ως ευρωπαϊκή χώρα. Όταν υπάρχει τέτοια απόσταση της κυβέρνησης από αυτά που έχει πραγματικά ανάγκη η χώρα, οπωσδήποτε δεν μπορεί να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και αυτό δεν έχει καμία σχέση με κομματικές σκοπιμότητες, αλλά έχει να κάνει με τον τρόπο που θέλουμε να διοικηθεί η χώρα από εδώ και πέρα, χωρίς τακτικισμούς».

* Για τα πανεπιστήμια και τη διαδικασία εκλογής πρυτάνεων:

«Είχαν οχτώ μήνες. Δεν μπορούσαν να περάσουν μια τροπολογία, ώστε να μην καταφύγουμε εσπευσμένα σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου; Δεν χρειάζεται να συμμετέχουν οι φοιτητές στη διαδικασία εκλογής του πρύτανη. Ακόμα και με σταθμισμένο ποσοστό, έχει ξεπεραστεί πλέον αυτό, παντού στην Ευρώπη, είναι παρωχημένο. Τα συμβούλια θα πρέπει να προσαρμόσουν τις αρμοδιότητές τους, έτσι ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ της Συγκλήτου και του συμβουλίου. Θα πρέπει όμως να παραμείνουν, να έχουν αρμοδιότητες. Σήμερα το συμβούλιο έχει αρμοδιότητα να επικυρώνει την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Πραγματικά, δεν χρειάζεται. Αν υπάρχει επικύρωση από την αρχή και λογοδοσία στο τέλος, δεν χρειάζεται το συμβούλιο να κάνει αυτά τα πράγματα. Το συμβούλιο πρέπει να έχει και αποφασιστικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες ανάλογα με τους τομείς. Όταν θα ασκείται η πολιτική εξωστρέφεια στο πανεπιστήμιο, τότε το συμβούλιο θα πρέπει να έχει τον κύριο λόγο».

Δημοσιογράφος: Είστε υπέρ της κατάργησης της δυνατότητας διεθνούς προκήρυξης για τη θέση των πρυτάνεων;

Θ. Παπαθεοδώρου: «Δεν δούλεψε ποτέ, γιατί ο πρύτανης πρέπει να προέρχεται από το ίδρυμα. Κανένας πανεπιστημιακός δεν θα εμπιστευτεί έναν πρύτανη που έρχεται από αλλού... Ποτέ κανένας εξωτερικός πρύτανης δεν είναι υποψήφιος για κανένα πανεπιστήμιο. Αντίθετα, εξωτερικοί υποψήφιοι στο συμβούλιο πρέπει να υπάρχουν, γιατί εκεί δομείται η διεθνοποίηση του πανεπιστημίου και εκεί ανοίγουν οι ορίζοντες, με ανθρώπους οι οποίοι έχουν εμπειρία από άλλα πανεπιστήμια και έρχονται να προσφέρουν στη διεθνοποίηση και στην ανάδειξη της προσωπικότητας και της ταυτότητας ενός πανεπιστημίου. Επειδή έχουμε ένα σκληρά πρυτανοκεντρικό σύστημα -και αυτό θα πρέπει να το αμβλύνουμε-, πρέπει να φτιάξουμε αντίβαρα... Η πανεπιστημιακή κοινότητα σε κάθε ίδρυμα μπορεί να κρίνει ποιος θέλει να τη διοικήσει... Είχαμε καλούς, λιγότερους καλούς και κακούς πρυτάνεις. Αυτό το κρίνει κάθε φορά η κοινότητα, η οποία αναλαμβάνει και το βάρος της επιλογής της, με δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν δέχομαι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το κόμμα τραβάει από το μανίκι τους υπουργούς, γιατί στην ουσία θα πρέπει να βρεθούν ισορροπίες μεταξύ της απόλυτης άρνησης του παρελθόντος -γιατί αυτό ήταν- και της διακυβέρνησης του παρόντος. Νομίζω ότι εκεί θα ξανακάνουν το λάθος της προηγούμενης περιόδου».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα