Υεμένη: Αρχηγός της αλ Κάιντα νεκρό

Η κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν έναν ηγέτη των ισλαμιστών εξτρεμιστών που δρουν στη χώρα, ο οποίος διηύθυνε βομβιστές-καμικάζι μιας οργάνωσης η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα και έχει προχωρήσει σε σειρά αιματηρών επιθέσεων στη χώρα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA μετέδωσε αργά χθες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τον Σάλαχ αλ Τζαουχάρι, έναν "επικίνδυνο τρομοκράτη", στη νότια επαρχία αλ Μπάιντα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Μαζί με τον Τζαουχάρι

σκοτώθηκαν δύο επίδοξοι "καμικάζι βομβιστές".

Όμως κάτοικοι της περιοχής αλ Γιάφια έδωσαν μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, λέγοντας ότι ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε ο αλ Τζαουχάρι. Οι αρχές των ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν τις επιθέσεις με τα αεροσκάφη του είδους (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs).

Οι αρχές της Υεμένης στο μεταξύ ανακοίνωσαν σήμερα ότι απέτρεψαν ένα "τρομοκρατικό σχέδιο" για να γίνουν επιθέσεις εναντίον ξένων διπλωματικών αποστολών στην πρωτεύουσα Σαναά. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το SABA, απετράπη σχέδιο για επιθέσεις εναντίον "ξένων πρεσβειών" και συνελήφθησαν τρία πρόσωπα, ενώ κατασχέθηκαν "όπλα, εκρηκτικά και χάρτες με σημειωμένες τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται ξένες πρεσβείες και κατοικίες σημαντικών ντόπιων και ξένων αξιωματούχων".

Ακόμα, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν Τυνήσιο, το Νιζάρ Άμπντελ Ραχμάν αλ Τζάμεχ, που θεωρείται ένα "από τα πιο επικίνδυνα ξένα μέλη της αλ Κάιντα", και επίσης ένα μέλος του πυρήνα που σχεδίασε την επίθεση της 21ης Μαΐου στη Σαναά.

Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις στη φτωχότερη χώρα της περιφέρειας, περιλαμβανομένης μιας σε μια πρόβα στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα Σαναά τον περασμένο μήνα, όταν είχαν σκοτωθεί κάπου 100 άνθρωποι.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης διεξάγουν τις τελευταίες εβδομάδες, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών που είχαν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο νότο πέρυσι, εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας στην διάρκεια της εξέγερσης που εντέλει εξανάγκασε τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ να παραιτηθεί.

Ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, ο πρώην αντιπρόεδρος του Σάλεχ ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το Φεβρουάριο έπειτα από μια συμφωνία για την οποία διαμεσολάβησαν η Σαουδική Αραβία και μοναρχίες του Κόλπου με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον, έχει δηλώσει ότι η εκρίζωση της υεμενίτικης πτέρυγας της αλ Κάιντα είναι "εθνικό και θρησκευτικό καθήκον".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κλιμακώσει τη χρήση των UAVs για να εξοντώνουν εξτρεμιστές της αλ Κάιντα στη φτωχή χώρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δυνάμεις της Υεμένης έχουν ανακτήσει τον έλεγχο πολλών πόλεων στη νότια επαρχία Αμπιάν τις οποίες είχαν καταλάβει ισλαμιστές μαχητές πέρυσι. Ωστόσο ο επικεφαλής των δυνάμεων που διε
Keywords
Τυχαία Θέματα