«Ξεσκονίζουν» τα ληξιαρχεία

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, προκάλεσε η υπόθεση της μικρής Μαρίας. Η δικαστική λειτουργός ζητά από όλες τις Εισαγγελίες της χώρας, να εντοπίσουν στα ληξιαρχεία όλες τις δηλώσεις για γεννήσεις παιδιών μετά το 2008, και να διαπιστώσουν εάν έγιναν με νόμιμα ή ψευδή στοιχεία.

Καλεί δε τους Εισαγγελείς να διερευνήσουν αν έχουν τελεστεί αδικήματα, όπως εμπορία, αρπαγή ανηλίκων, παράνομες υιοθεσίες ή παράνομη είσπραξη επιδομάτων. Στο Εισαγγελικό έγγραφο αναφέρεται ότι

η υπόθεση της Μαρίας, δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά μπορεί να ενέχει στοιχεία δράσης κυκλώματος εμπορίας παιδιών.
Την ίδια ώρα, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για την ταυτότητα της μικρής.

Στον εισαγγελέα πρωτοδικών Λάρισας εστάλησαν από τον ΟΓΑ στοιχεία σχετικά με τα επιδόματα που ελάμβανε η παρουσιαζόμενη ως μητέρα της μικρής Μαρίας, Ελευθερία Δημοπούλου .Όπως προέκυψε από τον έλεγχο ελάμβανε ενιαίο επίδομα στήριξης 4 τέκνων και ειδικό επίδομα πολύτεκνης οικογένειας. Παράλληλα από το 1996 λάμβανε επίδομα για 5 παιδιά, 3 εκ των οποίων περιλαμβάνονταν και στη νεότερη αίτηση που είχε υποβάλει στις 8 Αυγούστου του 2013.

Μικρή Μαρία στο Δουβλίνο

Εν τω μεταξύ, υπόθεση μικρής «Μαρίας» είχαμε και στο Δουβλίνο. Η ιρλανδική αστυνομία απομάκρυνε ένα επτάχρονο ξανθό κορίτσι με γαλάζια μάτια από οικογένεια Ρομά στο Τάλατ. Κάτοικος της περιοχής, που είχε παρακολουθήσει από τα μέσα ενημέρωσης τις εξελίξεις στην Ελλάδα, παρατήρησε την εμφανισιακή διαφορά του επτάχρονου κοριτσιού σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, και ειδοποίησε την αστυνομία. Δύο Ρομά του οικισμού υποστήριξαν πως το επτάχρονο κορίτσι είναι παιδί τους, και έδειξαν στην αστυνομία έγγραφα, τα οποία ωστόσο δεν κρίθηκαν επαρκή. Υποστήριξαν επίσης πως το παιδί είχε γεννηθεί στο νοσοκομείο Κόμπε του Δουβλίνου το 2006, αλλά το νοσοκομείο δεν διέθετε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να πιστοποιεί την ημερομηνία γέννησης. Η ιρλανδική αστυνομία διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδείξεις ότι το επτάχρονο κορίτσι έχει απαχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα