Ξεκίνησε η καταστροφή των χημικών

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία καταστροφής των χημικών υλικών που αποτελούν τα βασικά συστατικά στοιχεία του χημικού οπλοστασίου του στρατού της Συρίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, πάνω στο αμερικανικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Cape Ray το οποίο έχει υποστεί μετατροπές , βρίσκονται περίπου 800 τόνοι χημικών ουσιών.

Διαμαρτυρία και μάλιστα εν πλω

ετοιμάζουν τοπικοί κοινωνικοί φορείς της Κρήτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, για την καταστροφή του Χημικού οπλοστασίου της Συρίας, που θα γίνει με τη μέθοδο της υδρόλυσης , πιθανότατα μεταξύ Κρήτης και Σικελίας.

Με τράτες, καΐκια και άλλα σκάφη, οι Κρητικοί θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το ειδικά διασκευασμένο πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, πάνω στο οποίο θα γίνει η καταστροφή των Χημικών Ουσιών. Μέσω αυτής της διαμαρτυρίας , θα εκφράζεται η αγωνία και η αντίθεση των κατοίκων της Κρήτης στην καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο, μία διαδικασία, που εμπεριέχει τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου .

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, στο ειδικά διασκευασμένο πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού το «Cape Ray» θα μεταφερθούν περίπου 800 τόνοι χημικών όπλων από τη Συρία. Στο φορτίο περιλαμβάνεται το αέριο της μουστάρδας και μεθυλφωσφορικό διφλοορίδιο (DF), χημικό από τα οποίο παράγεται το άκρως τοξικό αέριο Σαρίν. Θα φορτωθούν επίσης και αρκετοί τόνοι του αερίου VX, που είναι δεκάδες φορές πιο φονικό από το σαρίν. Για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες.

Το σημείο καταστροφής, παραμένει «επτασφράγιστο μυστικό» αν και πιθανολογείται ότι γίνει μεταξύ Σικελίας και Κρήτης, στη λεγόμενη «αβυσσαλέα πεδιάδα του Ιονίου».

Η μέθοδος καταστροφής χημικών όπλων θα είναι η υδρόλυση. Η μέθοδος αυτή, χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό που διαφέρει στην περίπτωση των χημικών όπλων της Συρίας είναι ότι γίνεται εν πλω και μάλιστα για πρώτη φορά!

Για τον τρόπο καταστροφής των Χημικών της Συρίας και τους πιθανούς κινδύνους έγινε τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014. Οι συμμετέχοντες , μάλλον δεν πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) των Ηνωμένων Εθνών, ότι η μέθοδος της εν πλω καταστροφής των Χημικών με τη μέθοδο της υδρόλυσης είναι ακίνδυνη. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.

Διαπιστώθηκε ότι, δεν είναι αμελητέες οι πιθανότητες να συμβεί κάποιο ατύχημα ή αστοχία κατά τη διάρκεια της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων. Αν αυτό συμβεί, η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι πολύ μεγάλη. Και φυσικά, δεν υπάρχει επαρκής απάντηση στο ερώτημα, γιατί επιλέχθηκε η Μεσόγειος μία περιβαλλοντικά ευαίσθητη ημίκλειστη θάλασσα, και κυρίως, γιατί οι χώρες της Μεσογείου που θα δεχθούν τις επιπτώσεις μιας πιθανής περιβαλλοντικής καταστροφής, δεν συμμετέχουν ούτε καν ως παρατηρητές στην διαδικασία της εν πλω καταστροφής των χημικών της Συρίας.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα