Βουλγαρία: Ζήτηση χώρων γραφείου

Η αγορά των γραφειακών χώρων καθοδήγησε την ανάκαμψη του τομέα επαγγελματικής στέγης στη Βουλγαρία το 2013, σύμφωνα με στοιχεία διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων, που δημοσιεύει σήμερα το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

Όπως αναφέρεται, η συνολική έκταση των ενοικιαζόμενων χώρων στη Σόφια το 2013 ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε από το 2008 και ξεπέρασε τα 100.000 τ.μ., για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία.

Η αγορά των βιομηχανικών χώρων και αποθηκευτικών χώρων logistics διατηρήθηκε στα επίπεδα

του 2012, ήτοι στα 78.000 τ.μ.

Οι αλυσίδες καταστημάτων προτίμησαν και πάλι την ενοικίαση χώρων εντός της Σόφιας και γύρω από αυτή.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ακινήτων για επενδυτικό σκοπό αυξήθηκε, φθάνοντας τα 56 εκατ. ευρώ, αν και ο απόλυτος αριθμός των συναλλαγών ήταν περιορισμένος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων το 2013 αποδίδεται στην υπερχρεωμένη κατάσταση των ιδιοκτητών τους, ενώ οι τοπικοί επενδυτές επικράτησαν μεταξύ των αγοραστών.

Η συνολική έκταση των νέων κτιρίων γραφείων στη Σόφια έφθασε τα 34.000 τ.μ. το 2013, που αποτελεί τη μικρότερη καταγραφή από το 2006. Η έκταση των χώρων που κατέλαβαν οι επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 12,2% έναντι του 2012, στα 108.300 τ.μ. Από τη συνολική αυτή έκταση ποσοστό 41% κατέλαβαν εταιρείες outsourcing (ανάθεσης εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες) και ταχεώς αναπτυσσόμενες τοπικές εταιρείες πληροφορικής.

Τα μισθώματα για τους χώρους γραφείων αυξήθηκαν στα πιο περιζήτητα σημεία, φθάνοντας τα 10-12 ευρώ/τ.μ. στα κτίρια με υψηλή πληρότητα.

Οι χώροι για την ανάπτυξη υπερσύγχρονων εμπορικών κέντρων αυξήθηκαν κατά 18% το 2013, κυρίως λόγω του ανοίγματος δύο νέων εμπορικών κέντρων στη Σόφια και το Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας.

Η κατασκευή νέων βιομηχανικών κτιρίων αφορούσε κυρίως στην επέκταση υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων και λιγότερο σε νέες επενδύσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα