Βουλγαρία: Ολοήμερη πολιορκία της Βουλής

Επωφελούμενοι το δροσερό αεράκι που κάνει από υποφερτή έως ευχάριστη τη ζέστη που φθάνει έως και τους 30 βαθμούς Κελσίου εκατοντάδες κάτοικοι της Σόφιας τήρησαν σήμερα την υπόσχεσή τους να πραγματοποιήσουν «ολοήμερη κατάληψη της Βουλής».

Οι διαδηλωτές έβαψαν την πρόσοψη του κτιρίου της Βουλγαρικής Βουλής με κίτρινα και κόκκινα χρώματα και εκσφενδόνισαν αυγά, ντομάτες και άλλα λαχανικά και φρούτα από τα σιδερένια κιγκλιδώματα.

Η
αστυνομία εξανάγκασε το πλήθος να πραγματοποιήσει την «κατάληψη» της Βουλής εξ αποστάσεως.

Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να προκαλέσουν επιτυχώς φασαρία με τύμπανα και άλλα θορυβώδη όργανα. Δεν έλειπαν, φυσικά, και οι γνωστές «βουβουζέλες» που ζουν ημέρες δόξας λαμπρής σε παρόμοιες περιστάσεις στη Βουλγαρία από το περασμένο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική.

Εκτός από συνηθισμένα συνθήματα «Παραίτηση», «Μαφία» και «Κόκκινα σκουπίδια» που ακούγονται τις τελευταίες 20 μέρες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι σημερινοί πολιορκητές του Κοινοβουλίου προχώρησαν στη «διακόσμηση» του φράχτη με μεγάλες ποσότητες χαρτιού τουαλέτας.

Εξάλλου, χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός γύρω στις 3 το μεσημέρι της κεντρικής λεωφόρου της Σόφιας, μπροστά από τη Βουλή από περίπου 30 διαδηλωτές. Οι αστυνομικοί μάταια προσπάθησαν να τους πείσουν να διαλύσουν το μπλόκο και οι οδηγοί άρχισαν να διαμαρτύρονται εκνευρισμένοι.

«Μπόικο, ξύπνα! Είναι ώρα να πας δουλειά!». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα, με το οποίο ομάδα φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί έξω από την κατοικία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ στο πολυτελές προάστιο της Σόφιας, Μπάνκια.

Οι διαδηλωτές θέλησαν να υπενθυμίσουν στον πρώην πρωθυπουργό και στους βουλευτές του GERB, ότι ο τόπος εργασίας τους είναι η Βουλή (της συνεδριάσεις της οποίας η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει από την έναρξη των εργασιών του νεοεκλεγμένου Κοινοβουλίου). «Όποιος δεν πάει στη δουλειά, απολύεται», δήλωσε στα ΜΜΕ εκπρόσωπος των διαδηλωτών.

«Ελπίζαμε, ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα αντισταθεί στον πειρασμό να εφαρμόσει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» έναντι της Βουλγαρίας και ότι θα καλέσει το βουλγαρικό μέλος του, το GERB να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Βουλής, όπως συνέστησε πρόσφατα στους Σοσιαλιστές στην Αλβανία και στους Σοσιαλδημοκράτες στην ΠΓΔΜ να σταματήσουν το μποϊκοτάζ.

Τα παραπάνω δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής Μάγια Μανόλοβα σχολιάζοντας την έκκληση εκπροσώπων του ΕΛΚ για νέες πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία μετά τη χθεσινή συζήτηση στην Ευρωβουλή για τις εξελίξεις στη χώρα.

Ωστόσο, με την πρόταση αυτή διαφωνεί το 45% των πολιτών της Βουλγαρίας που ζητούν να δοθεί επαρκής χρόνος στην κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι να ολοκληρώσει το έργο της. Υπέρ των έκτακτων εκλογών τάσσεται το 37% των Βουλγάρων το 50% των οποίων πιστεύει ότι οι νέες βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνουν του χρόνου, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της δημοσκόπησης της εταιρίας Mediana που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου με πρωτοβουλία τηλεοπτικού καναλιού της Βουλγαρίας.

Με ποσοστό 37%, ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι είναι τρίτος σε δημοτικότητα πολιτικός άνδρας της χώρας, μετά τον πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ και τη δήμαρχο της Σόφιας Ιορντάνκα Φανατάκοβα, σύμφωνα με την έρευνα.

Ενάμισι μήνα μετά τις έκτακτες εκλογές, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι πρώτη δύναμη με 20% και το GERB μένει στη δεύτερη θέση με 18,6%.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρίας Κόλγιο Κόλεφ, το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός, ότι οι ερωτηθέντες αντιλαμβάνονται και ταυτίζουν το GERB ως στοιχείο της πολιτικής κρίσης.

«Δεν γίνεται να φωνάζεις και να διαμαρτύρεσαι, ότι «η Βουλή έχει γίνει όμηρος των εθνικιστών» αφού εσύ ο ίδιος εξασφαλίζεις στο «Ατάκα» τον ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων δια της συνεχούς απουσίας σου από τη Βουλή». Με αυτά τα λόγια σχολίασε την πολιτική τακτική της αντιπολίτευσης ο Βούλγαρος αναλυτής σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι TV 7.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα