Βουλγαρία: Μέτρα για την Ανεργία

Αναγκαία χαρακτηρίζει την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της δομικής ανεργίας στη Βουλγαρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στην ανάλυση της μακροοικονομικής κατάστασης 13 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία ο Μηχανισμός Προειδοποίησης (AMR) εντόπισε από το Νοέμβριο του 2012 "σημάδια" μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες που εντοπίστηκαν στη Βουλγαρία δεν είναι υπερβολικές, ωστόσο, πρέπει να ληφθεί δράση για την εξισορρόπηση της κατάστασης,

υπογραμμίζεται.

Οπως επισημαίνεται, το εξωτερικό χρέος της χώρας, οι πιέσεις στον εταιρικό τομέα που επιδεινώνουν την κατάσταση και οι προσαρμογές στην αγορά εργασίας σε σχέση με την προσαρμογή των εμπλεκομένων στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η οικονομική κρίση, αποτελούν ορισμένες προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να "απαντήσει" η Βουλγαρία.

Με την εκδήλωση της παγκόσμιας κρίσης, η Βουλγαρία "είδε" σημαντική μείωση στο επίπεδο της απασχόλησης (σωρευτικά περίπου 12% την περίοδο 2009-2012). Η συνεχής αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, των περιφερειακών διαφορών καθώς και η υψηλή συγκέντρωση περικοπών θέσεων εργασίας μεταξύ εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης δείχνουν σημαντική αναποτελεσματικότητα στη διαδικασία προσαρμογής, τονίζεται.

Επίσης, προστίθεται ότι, η έλλειψη μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος της ανεργίας να εξελιχθεί σε δομική. Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη είναι αναγκαία η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και η ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα