«Βολές» ΚΕΔΕ- ΕΝΠΕ κατά της κυβέρνησης

Νέα, ολιγόλεπτη αυτή την φορά ένταση προκλήθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διάθεσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης ,με εκατέρωθεν βολές μεταξύ του προεδρεύοντα της επιτροπής Οικονομικών Βαγγέλη Διαμαντόπουλου και του βουλευτή της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Θα

με αφήσετε να τελειώσω ή θα μου πετάξετε καμια μολότοφ;» ρώτησε τον κ. Διαμαντόπουλο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, πυροδοτώντας την σύγκρουση. «Δεν είναι εδώ η δική σας παιδική χαρά, με την είσοδό σας δημιουργείτε κλίμα», του απάντησε ο κ. Διαμαντόπουλος, ζητώντας του να ανακαλέσει επειδή χθές τον αποκάλεσε τρομοκράτη. «Οι απόψεις σας υπέρ του αντιεξουσιαστικού χώρου και των τρομοκρατών είναι γνωστές οποτε τι να ανακαλέσω»; απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, «εκτοξεύετε φράσεις που δεν τιμούν το κοινοβούλιο. Αυτό το παιχνίδι παίζετε» ανταπάντησε ο συνάδελφος του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την μεταφορά των διαθέσιμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος άσκησαν οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο.

Να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και να ξεκαθαριστεί με νόμο πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η δέσμευση των χρημάτων, καθώς και με ποιο μηχανισμό θα διασφαλιστεί η επιστροφή τους, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης.

«Αν μας πει ο Πρωθυπουργός ότι η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης θα τα δώσουμε όλα, αρκεί να πειστούμε ότι υπάρχει σχέδιο», πρόσθεσε, ενώ σχολιάζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή και πρόσθεσε ότι η επίκληση των δυσκολιών της χώρας δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για πρακτικές που υπονομεύουν τους θεσμούς.

«Γίνεται capital control στην Αυτοδιοίκηση» τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός και εξέφρασε την ανησυχία του ότι δεν υπάρχει πλέον αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Χαρακτήρισε επίσης το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, ενώ διαμαρτυρήθηκε γιατί προσεκλήθη η Περιφέρεια Αττικής.

«Η Περιφέρεια Αττικής βρήκε 350 εκατ. ρευστό και μπορεί να δώσει τόσα χρήματα όσα όλοι οι υπόλοιποι», υποστήριξε ο κ Αγοραστός και ζήτησε ισονομία για όλους τους Περιφερειάρχες.
Να μην συμπεριληφθούν τα Πανεπιστήμια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ζήτησε ο εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων Βασίλης Δυγαλάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι τα πανεπιστήμια είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση και υπάρχει πιθανότητα να μην αντέξουν ούτε μέχρι το καλοκαίρι.

Παράλληλα τόνισε ότι τα χρήματα των ερευνητικών προγραμμάτων είναι χρήματα της ΕΕ και όχι των πανεπιστημίων και αν παραβούμε τους κανόνες θα δημιουργηθούν ευθύνες στους φορείς που δεν καλύπτονται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τα πανεπιστήμια θα μπουν στη μαύρη λίστα της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα