Σήμερα το αίτημα επέκτασης της δανειακής σύμβασης

Επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει το το ενδεχόμενο να ζητήσει επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την όμως σαφώς από το πρόγραμμα/μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας νωρίτερα, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να υποβάλει σήμερα αίτημα εξάμηνης παράτασης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας έως το τέλος Αυγούστου. Το αιτιολογικό που θα τη συνοδεύει θα βασίζεται στις κατευθύνσεις του λεγόμενου «εγγράφου Μοσκοβισί» που είδε τη Δευτέρα το φως

της δημοσιότητας στο Eurogroup. Εάν οι διατυπώσεις στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους εταίρους, τότε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Πηγές της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση.

Έν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι αναμένει μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης αναφορικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης ύψους 240 δισ. ευρώ, η οποία όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι, είναι απαραίτητη για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της στους πιστωτές κατά τους προσεχείς μήνες.

«Η άποψή μου είναι ότι πρόκειται να υπάρξει ένα κείμενο με το οποίο όλοι θα είναι ικανοποιημένοι» δήλωσε σε σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης, παρά τις συνομιλίες με τους εταίρους στην ευρωζώνη τις τελευταίες ημέρες τις οποίες περιέγραψε ως «ταραχώδεις».

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πάμε σε νέες εκλογές. Οι εκλογές έγιναν στις 25 Γενάρη και η λαϊκή εντολή εκφράστηκε με τον πλέον σαφή και καθαρό τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Προηγούμενη είδηση

Keywords
Τυχαία Θέματα