Πληροφορίες για ελληνικό αίτημα για παράταση

Αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης θα υποβάλει -σύμφωνα με πληροφορίες- αύριο η Ελλάδα. Το αίτημα, σύμφωνα με αξιωματούχο, θα περιέχει και όρους. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση θα είναι εξάμηνη, η σχετική επιστολή θα αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των εταίρων και θα περιλαμβάνει όρους που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά με βάση το προσχέδιο Moscovici. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Dow Jones
Newswires, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «όλοι θα είναι ικανποιημένοι» με το κείμενο για τη χρηματοδότηση, συμπληρώνοντας ότι βλέπει πιθανή συμφωνία με την ευρωζώνη. Παράλληλα χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως «ταραχώδεις».

To Bloomberg μεταδίδει ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να ζητήσει παράταση της δανειακής συμφωνίας για έξι μήνες. Το πρακτορείο επικαλείται πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημα την Τετάρτη, δήλωσε η πηγή σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ζητώντας να μην κατανομαστεί καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιωτικές.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για τους όρους που θα συνοδεύουν την επέκταση της δανειακής σύμβασης, προσθέτει η ίδια πηγή.

Τις ίδιες πληροφορίες μεταδίδει και το Reuters.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει την Τετάρτη παράταση της δανειακής συμφωνίας, αναφέρει πηγή στο πρακτορείο, ξεχωρίζοντας την σύμβαση από το πλήρες πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, η πηγή ανέφερε ότι η Αθήνα θα ζητήσει παράταση μέχρι έξι μήνες, αλλά οι συνθήκες είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Το Dow Jones Newswires αναφέρει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει την παράταση της δανειακής συμφωνίας για περίοδο τεσσάρων με έξι μήνες. Το πρακτορείο επικαλείται αξιωματούχο χωρίς να τον κατονομάζει. Ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει ότι οι όροι του αιτήματος είναι υπό διαπραγμάτευση.

Υπενθυμίζεται ότι σε άτυπο κυβερνητικό σημείωμα σήμερα το πρωί, το Μαξίμου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως τελεσίγραφα μεν δεν δέχεται αλλά θεωρεί ότι είναι απολύτως εφικτή μια αμοιβαία επωφελής λύση για Ελλάδα και εταίρους, στην οποία δηλώνει ότι βρίσκεται "σταθερά προσηλωμένη".

Στο ίδιο σημείωμα η κυβέρνηση έθετε τρεις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα οι οποίες εμπόδισαν χθες τη συμφωνία καθώς περιλαμβάνονταν στο κείμενο Dijsselbloem. Παράλληλα, έθετε και τρεις κατ' αρχήν προϋποθέσεις σύγκλισης οι οποίες περιλαμβάνονταν στο αρχικό κείμενο συζήτησης.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση σημείωνε πως λέει "όχι" σε: Παράταση του προγράμματος, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στην υποχρέωση ολοκλήρωσης του υφιστάμενου μνημονίου. Αντιθέτως, ανέφερε πως βλέπει θετικά το τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, την πρόθεση στήριξης του φορολογικού συστήματος σε συνδυασμό με παρεμβάσεις για την ανθρωπιστική κρίση και τα μέτρα περιορισμού του βάρους του χρέους.

Με πληροφορίες από capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα