Τυνησία: Ο Εσέμπσι νικητής του πρώτου γύρου

Ο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, 87 ετών και αρχηγός του αντιισλαμικού κόμματος Νίνταα Τουνές, είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τυνησία, των πρώτων που διεξήχθησαν μετά την εξέγερση του 2011.

Στον δεύτερο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, θα είναι αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Μονσέφ Μαρζούκι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Εσέμπσι κέρδισε το 39,5% των ψήφων, ενώ το κόμμα του είχε
έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον προηγούμενο μήνα. Ο Μαρζούκι, του κεντροαριστερού κόμματος Κογκρέσο για τη Δημοκρατία, το 33,4%, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της Τυνησίας. Το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, που ήταν δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές, δεν είχε υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διεξαχθεί το αργότερο ως τις 28 Δεκεμβρίου, αν και ενδέχεται να γίνει πιο σύντομα αν κανένας από τους υποψήφιους δεν υποβάλει ένσταση για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι Τυνήσιοι εξέλεξαν ελεύθερα τον πρόεδρό τους. Από την ανεξαρτησία της το 1956 ως την εξέγερση του 2011 η χώρα γνώρισε μόνο δύο προέδρους: τον Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, ο οποίος ανατράπηκε το 1987 από πραξικόπημα του ίδιου του τού πρωθυπουργού Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, που κυβέρνησε τη χώρα μέχρι την φυγή του στη Σαουδική Αραβία στις 14 Ιανουαρίου 2011.

Εξάλλου σύμφωνα με την επιτροπή που είχε στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εποπτεύσει την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην Τυνησία ήταν «πλουραλιστικές και διαφανείς».

«Την Κυριακή ο λαός της Τυνησίας επανέλαβε τη δέσμευσή του στη δημοκρατία (...) στη διάρκεια πλουραλιστικών και διαφωνών εκλογών», ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους από την Τύνιδα η επικεφαλής της επιτροπής Ανεμί Νέιτς-Ουτερμπρέκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα