Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξε ο Ν. Δένδιας έπειτα από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελληνικό F16 σε αεροπορική βάση την Ισπανία, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους μεταξύ άλλων οι δύο Έλληνες πιλότοι του μαχητικού. Πρόκειται για τον Σμηναγό Παναγιώτη Λάσκαρη, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ και τον Σμηναγό Αθανάσιο Ζάγκα, 31 ετών, από τη Ανδραβίδα Κυλλήνης, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη,

με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128.

Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται με 11 νεκρούς στο σύνολο από τους οποίους εννέα Γάλλοι. Από τους 22 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στο έδαφος, οι 12 είναι Γάλλοι και 10 Ιταλοί. Εξι από αυτούς είναι σοβαρά, πέντε έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης με σοβαρά εγκαύματα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί .

Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση. Επίσης στο σημείο μεταβαίνει ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς μεταβαίνει σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Δήλωση εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου Αντ. Σαμαρά τη βαθύτατη οδύνη για την απώλεια των δύο πιλότων και όσων χάθηκαν κατά τη συντριβή αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στη διάρκεια συμμαχικής άσκησης στην Ισπανία.

«Εκφράζουμε στις οικογένειες των θυμάτων τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τις οικογένειες των Ελλήνων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους και τους εξέφρασε τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του», πρόσθεσε ο κ. Καραγκούνης.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την τραγωδία

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο των δύο Ελλήνων χειριστών του F-16 και των οκτώ Γάλλων στρατιωτικών, που με τραγικό τρόπο έφυγαν χτες από τη ζωή, κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟϊκής άσκησης στην Ισπανία και υπογραμμίζει ότι πρέπει να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα.

Το ΚΚΕ εκφράζει, επίσης, τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ



Το ελληνικό F -16 έπεσε, 40 πόδια μετά την απογείωσή του, την χειρότερη δυνατή στιγμή, στο χειρότερο σημείο. Δηλαδ , το αεροσκάφος ήταν “φορτωμένο” με καύσιμα και έπεσε στο σημείο του αεροδιαδρόμου που ήταν σταθμευμένα πολλά μαχητικά αεροσκάφη. H περιοχή του ατυχήματος, λόγω ύπαρξης τοξικών και σύνθετων υλικών έχει αποκλειστεί από τις Ισπανικές αρχές. Πιθανή αιτία της πτώσης, μηχανική βλάβη , ίσως βλάβη στο σύστημα έλεγχου των πηδαλίων του αεροσκάφους. Ωστόσο ιπτάμενοι της ΠΑ επισημαίνουν ότι ο τρόπος της ξαφνικής πτώσης μόλις 40 πόδια από τα έδαφος είναι κάτι που προκαλεί ερωτήματα πολλά. Το αεροσκάφος “εγειρε” προς δεξιά μόλις “ξεκόλλησε” από το έδαφος , και το φτερό του ακούμπησε στο έδαφος. Σ΄ αυτό το δεξί φτερό ήταν φορτωμένο ένα ακριβές ομοίωμα ενός πυραύλου αντιραντάρ τύπου Harm. Πιθανολογούν ότι μπορεί κάτι να μην έχει πάει καλά στην διαχείριση της φόρτωσης των όπλων του αεροσκάφους.

Τα Ελληνικό διθέσιο F -16 ανήκει 341 ΠΟΛΕΜΙΚΗ Μοίρα, που έχει έδρα στην ΝΕΑ Αγχίαλο και συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ, στην Ισπανία.

Μετά τα ατύχημα, δόθηκε Διαταγή “καθήλωσης στο έδαφος” και ελέγχου όλων των αεροσκαφών F -16 Block 50 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα