Ο Ξ. Γιαταγάνας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ξενοφών Γιαταγάνας, μίλησε στις 27/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Πρώτα πρέπει να ζητηθεί μία τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Αυτό είναι προφανές και νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα το ζητήσει, δεν βλέπω άλλωστε ότι μπορεί να κάνει διαφορετικά. Θα το ανακοινώσει;

Θα είναι μέχρι τον Ιούνιο; Δεν ξέρω. Μάλλον τόσο θα είναι. Οι Ευρωπαίοι πάντως είχαν προτείνει 6μηνη παράταση, μετά πήγαμε στο δίμηνο και τελικά θα πάμε στους 6 μήνες.
Προφανώς οι Ευρωπαίοι μας δείχνουν ότι το κράτος έχει συνέχεια. Καλώς ή κακώς έχουμε υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούμε και να κλείσουμε το πρόγραμμα που τελειώνει το 2014, ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση, είτε αυτή είναι προληπτική γραμμή στήριξης, είτε πρόκειται για κάτι άλλο. Η νέα κυβέρνηση πλέον, το αμφισβητεί. Δεν βλέπω πώς μπορεί να αποφύγει μία τέτοια διαδικασία και την τρόικα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν θα συνδιαλλαγούν με την τρόικα.
Το μνημόνιο είναι πρόγραμμα της κυβέρνησης, που δεν μας έχει επιβληθεί έξωθεν, αλλά το ζητήσαμε και υποσχεθήκαμε την εφαρμογή του, διότι βρεθήκαμε σε αυτή τη δύσκολη θέση και αντ' αυτού έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε τις δόσεις του δανείου, τα λεφτά που χρειάζεται για να επιβιώσουμε.
Συμφωνώ με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι το πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει σε συνεννόηση με τους δανειστές. Βέβαια και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μας έχει πει τι ακριβώς θα αλλάξει, γιατί μερικοί όροι είναι απαράβατοι. Η δημοσιονομική πειθαρχία, η προσαρμογή και η ισορροπία των προϋπολογισμών, είναι αποδεκτά και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Από αυτό απορρέουν ορισμένα πράγματα, δεν μπορείς να πας σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Άρα,είναι κάπως δύσκολο.
Πάντως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α διαθέτει ένα πλεονέκτημα. Μπορεί να ρίξει το βάρος στον έλεγχο της φοροδιαφυγής και στο φορολογικό σύστημα, αλλά δεν είμαι βέβαιος εάν μπορούν να προκύψουν τέτοια έσοδα και με τέτοια ταχύτητα, ώστε να ισοσταθμίσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή ή τη μη προσαρμογή που θα προέλθει από τα μέτρα κοινωνικής προστασίας ή άλλα μέτρα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.
Αυτό που πιστεύω είναι ότι θα στραφεί στην αναθεώρηση προς τα κάτω των πρωτογενών πλεονασμάτων. Για παράδειγμα, 4.55% πρωτογενές πλεόνασμα επί δέκα χρόνια είναι δύσκολο έως αδύνατο. Νομίζω ότι και οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν μία μείωση προς τα κάτω των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να προκύψουν κάποιες ανάσες χρηματοδότης διαφόρων πραγμάτων. Αυτό νομίζω ότι είναι διαπραγματεύσιμο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
ξενοφών γιαταγάνας
Τυχαία Θέματα