Τρία χρόνια μετά

Τρία χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την ημέρα που ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το ακριτικό Καστελόριζο της προσφυγή της Ελλάδας στο μνημόνιο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επεσήμανε στην «Καθημερινή» ότι το βασικό συμπέρασμα από την

ελληνική εμπειρία είναι ότι «η καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιδεινώνει την κατάσταση».

Ο κ. Μπαρόζο εξαίρει, πάντως, την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας και τονίζει ότι οι μηχανισμοί στήριξης «επιτρέπουν την πιο σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων μέσω των δανείων που δίνονται, αλλά τα δάνεια αυτά θα επιστραφούν».

Την ίδια ώρα ρύθμιση-σκούπα για όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις πριν την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ύψους 8,8 δισ. ευρώ, από το πακέτο βοήθειας, αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή πιθανότατα την Πέμπτη, ώστε να ψηφιστεί πριν κλείσει η Βουλή την Κυριακή για τις εορτές του Πάσχα και πριν το Eurogroup του Μαΐου. Η ρύθμιση περιλαμβάνει, τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, τη συνέχιση και το 2013 της είσπραξης του Ειδικού Τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και την υιοθέτηση νέου φόρου ακινήτων από το 2014, την εξόφληση σε 48 δόσεις των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Το πολυνομοσχέδιο θα συζητήσει αύριο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους υπεύθυνους οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Φίλιππο Σαχινίδη και Δημήτρη Χατζησωκράτη, στη σκιά των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο αλλά και της αναφοράς του ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα τεθεί στις επόμενες επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα. Εν τω μεταξύ, τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση για την ανεργία, αλλά και τη μετέπειτα πορεία της κυβέρνησης ζητά το ΠΑΣΟΚ.

Η τρόικα οφείλει να αντιληφθεί και να αποδεχθεί ότι η ελληνική κοινωνία εξαντλεί τα όρια της και η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες αναφέρει σε ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ, ζητώντας στοχευμένη μείωση φόρων.

«Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έχει συνειδητοποιήσει ότι οποιοδήποτε βήμα εξόδου από την κρίση, περνά μέσα από την ακύρωση του μνημονίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για τεχνητή εικόνα αισιοδοξίας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση των ΝΕΩΝ στο πλαίσιο ενημέρωσης για την εαρινή σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας, λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν μπορώ να σας δώσω μαι σύντομη απάντηση, δεν υπάρχει τίποτα νεότερο". Αντίθετα ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς μιλώντας στην ίδια εφημερίδα βλέπει νέα αναδιάρθρωση χρέους αν δεν έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα και χαρακτηρίζει μεγάλο λάθος που δεν πρέπει να επαναληφθεί το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Πάντως ο κ Σόιμπλε ανέφερε σε γερμανικό οικονομικό περιοδικό πως «ο τρόπος που διασώθηκαν οι τράπεζες της Κύπρου θα αποτελέσει το μοντέλο του μέλλοντος για ανάλογες περιπτώσεις» .

Keywords
Τυχαία Θέματα