Τραγωδία στο Αφγανιστάν

Δέκα κοριτσάκια, ηλικίας εννέα έως ένδεκα ετών, σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη νάρκης κατά προσωπικού την οποία χτύπησαν ενώ μάζευαν ξύλα στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή Τσαπρεχάρ της επαρχίας Νανγκαρχάρ, όταν ένα από τα κορίτσια αυτά έπεσε πάνω στην παλιά νάρκη με μια αξίνα, δήλωσε ο Μοχάμεντ Σεντίκ Νταουλατζάι, ο κυβερνήτης της Τσαπρεχάρ.

«Μια παλιά νάρκη από την εποχή του τζιχάντ (ισλαμικού ιερού

πολέμου) κατά των σοβιετικών δυνάμεων τη δεκαετία του 1980 εξερράγη σκοτώνοντας 10 μικρά κορίτσια κα τραυματίζοντας ακόμη δύο», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της επαρχίας Νανγκαρχάρ, ο Αχμαντ Ζία Αμπντουλζάι, είπε ότι το δυστύχημα προκλήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε πλευρά του δρόμου από τους «εχθρούς του Αφγανιστάν», όπως οι αρχές συνηθίζουν να αποκαλούν τους αντάρτες Ταλιμπάν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

Μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών το 1989, ύστερα από 10 χρόνια κατοχής, σχεδόν 700.000 νάρκες και τουλάχιστον 15 εκατομμύρια εκρηκτικοί μηχανισμοί καταστράφηκαν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Ωστόσο παρά τις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης παλαιών ναρκοπεδίων, τουλάχιστον τρεις δεκαετίες συγκρούσεων έκαναν τη χώρα αυτή από τις πιο «ναρκοθετημένες» στον κόσμο.

Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες βόμβες τις οποίες κρύβουν κατά μήκος των δρόμων για τις επιθέσεις τους κατά των αφγανικών δυνάμεων και των στρατιωτών του ΝΑΤΟ. Στις επιθέσεις αυτές πολλοί άμαχοι χάνουν τη ζωή τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα