Ερντογάν: Επέκρινε τους διαδηλωτές

Προκλητικός παραμένει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους των πόλεων όλης της Τουρκίας, μετά την κηδεία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν ο οποίος, μετά από εννέα μήνες σε κώμα, υπέκυψε χθες στις εγκεφαλικές κακώσεις που είχε υποστεί από κάνιστρο δρακρυγόνου κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περασμένου Ιουνίου.

«Προσπαθούν να βάλουν φωτιά στους δρόμους 18 ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, αυτό δεν είναι δημοκρατική στάση» δήλωσε ο Ερντογάν σε προεκλογική του συγκέντρωση και απηύθυνε έκκληση προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και της μη κυβερνητικές οργανώσεις να επιδείξουν υπευθυνότητα.

Εν τω μεταξύ η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να απωθήσει τους διαδηλωτές στην Άγκυρα και κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ενώ σε νέο σύμβολο κοινωνικής διαμαρτυρίας έχουν αναδειχθεί οι φραντζόλες, καθώς ο άτυχος 15χρονος δέχθηκε το μοιραίο πλήγμα ενώ πήγαινε να αγοράσει ψωμί για το κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα. Σημειώνεται ότι και οι 8 νεκροί από την καταστολή των περσινών διαδηλώσεων ανήκουν όλοι στην μειονότητα των Αλεβιτών.

Το απόγευμα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στην κεντρική συγκέντρωση στο πάρκο Κιζιλάι για τον Μπερκίν, ενώ περί τους 150 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση τη νύχτα μετά τα σοβαρά επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Παράλληλα με την κηδεία, συγκεντρώσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη στην Άγκυρα και σε άλλες πόλεις για τον 15χρονο.

Άλλοι κρατούσαν κόκκινες σημαίες, άλλοι την φωτογραφία του, και άλλοι ψωμιά - καθώς ο άτυχος ο έφηβος είχε βρεθεί στη μέση συγκρούσεων πηγαίνοντας στο φούρνο.

«Το ίδιο είχε γίνει και στην Ελλάδα, αλλά εκεί παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη» είπε ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στον χθεσινό θάνατοτου 15χρονου Μπερκίν Ελβάν.

Συγκέντρωση στο σημείο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου για τον θάνατο του Μπερκίν Ελβάν, διοργανώνει, απόψε στις 8μμ, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό». Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για την κηδεία του 15χρονου.

Keywords
Τυχαία Θέματα