Τουρκία: Νέα δίκη για τη δολοφονία Ντινκ

Η νέα δίκη για τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ άρχισε σήμερα το πρωί ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, παρουσία περίπου εκατό ανθρώπων οι οποίοι απαιτούσαν να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι "αληθινοί" δολοφόνοι.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο και μεταξύ τους ήταν τρεις κούρδοι βουλευτές, ανέπτυξαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε "σταματήστε την

προσποίηση, δικάστε τους αληθινούς υπεύθυνους" και φώναζαν "Είμαστε όλοι Χραντ, είμαστε όλοι Αρμένιοι" ή ακόμη "Για τον Χραντ, για τη δικαιοσύνη".

Μερικοί από τους διαδηλωτές ύψωσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως "Οι φασίστες πυροβολούν, το AKP (το κυβερνών, ισλαμιστικών καταβολών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) προστατεύει" ή "απαρνηθείτε τις παραδόσεις σας, παραδώστε μας τους δολοφόνους".

Μόνον ο κατηγορούμενος ως υποκινητής της δολοφονίας, ο Γιασίν Χαγιάλ, και ένας από τους 18 κατηγορουμένους ως συνεργούς του βρίσκονταν στο εδώλιο των κατηγορουμένων κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του 14ου ποινικού δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Ο Χραντ Ντινκ σκοτώθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι στις 19 Ιανουαρίου 2007 στην Κωνσταντινούπολη μπροστά από τα γραφεία του Agos, του δίγλωσσου τουρκο-αρμενικού εβδομαδιαίου περιοδικού που διηύθυνε. Το έγκλημα, με δράστη έναν 17χρονο εθνικιστή, συγκλόνισε την Τουρκία.

Ο νεαρός εθνικιστής, ο Ογκιούν Σαμάστ, ο οποίος ήταν ανήλικος όταν διέπραξε το έγκλημα, καταδικάσθηκε χωριστά τον Ιούλιο του 2011 σε κάθειρξη 23 ετών.

Τον Ιανουάριο του 2012, μια δεύτερη ετυμηγορία καταδίκασε τον υποκινητή του εγκλήματος, τον Γιασίν Χαγιάλ, σε ισόβια κάθειρξη, αλλά το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης πως δεν υπήρξε συνωμοσία και αθώωσε 18 άλλους κατηγορουμένους.

Στις 15 Μαΐου, το Εφετείο ακύρωσε εν μέρει αυτή την ετυμηγορία. Διατήρησε την καταδίκη σε βάρος του Γιασίν Χαγιάλ, αλλά έκρινε πως οι δικαστές έπρεπε να είχαν διατηρήσει το χαρακτηρισμό "έγκλημα που διαπράχθηκε από οργανωμένη συμμορία" και τους ανέπεμψε το φάκελο.

Παρά τη νέα αυτή δίκη, οι συγγενείς του Χραντ Ντινκ φοβούνται ότι η δικαιοσύνη θα αρνηθεί να αναφέρει τις πολιτικές διαπλοκές στη δολοφονία του φέρνοντας στο φως ενδεχόμενες συνέργειες στην καρδιά του τουρκικού κράτους.

"Ο Χραντ Ντινκ σκοτώθηκε με τη βοήθεια και τις οδηγίες κρατικών πρακτόρων (...) όμως το κράτος θα συνεχίσει να προστατεύει αυτούς τους πράκτορες", δήλωσε μπροστά από το δικαστήριο μια εκπρόσωπος της ένωσης "Φίλοι του Χραντ Ντινκ", η Γκιουλτέν Καγιά.

"Είναι δυνατόν ο υποκινητής (του εγκλήματος) και οι σύντροφοί του να καταδικαστούν ότι έδρασαν ως οργανωμένη συμμορία, αλλά η 'εθνική' και ιστορική δομή δεν θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, θα παραμείνει κρυμμένη και, ποιος ξέρει, μπορεί μάλιστα να επωφεληθεί και από προαγωγές", συνέχισε η Καγιά.

"Η δίκη που αρχίζει δεν θα εξυπηρετήσει τη δικαιοσύνη", κατέληξε.

Ο Χραντ Ντινκ εργαζόταν για τη συμφιλίωση μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων, αλλά οι τούρκοι εθνικιστές τον κατηγορούσαν επειδή χαρακτήριζε γενοκτονία τη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων το 1915 υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα