Τουρκία: Επιχειρήσεις εναντίον ΡΚΚ

Ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας εξαπέλυσαν σήμερα μια επιχείρηση για να καταστρέψουν κρησφύγετα και γιάφκες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), όπως ανακοίνωσε το επιτελείο σήμερα, μερικές ημέρες αφότου ο φυλακισμένος ηγέτης της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης κάλεσε να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας.

Μονάδες των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας διεξάγουν έρευνες στην επαρχία Μάρντιν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. "Δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας διεξάγουν μια επιχείρηση με πέντε
ομάδες με σκοπό να εντοπίσουν και να καταστρέψουν κρησφύγετα και γιάφκες που πιστεύεται ότι ανήκουν στην αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση στην αγροτική περιοχή Μαζιντάγ της Μάρντιν", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το επιτελείο, χρησιμοποιώντας την ορολογία με την οποία οι τουρκικές αρχές αναφέρονται στους αντάρτες του PKK.

Το περασμένο Σάββατο, με την ευκαιρία του νέου έτους των Κούρδων, του Νεβρόζ, ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν κάλεσε την οργάνωσή του να πραγματοποιήσει ένα συνέδριο με σκοπό να αποφασιστεί ο τερματισμός του ένοπλου αγώνα, που όπως τόνισε ότι δεν μπορεί πλέον να παρατείνεται. Ωστόσο, ο Οτζαλάν απέφυγε να κηρύξει το άμεσο τέλος των εχθροπραξιών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -τότε πρωθυπουργός- είχε αρχίσει συνομιλίες με τον Οτζαλάν στα τέλη του 2012 σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους. Η διαδικασία είναι αργή και δύσκολη έκτοτε, αλλά η πίστη των Κούρδων της Τουρκίας στον ιστορικό ηγέτη του PKK δεν μοιάζει να έχει μειωθεί.

Το Κουρδικό υπήρξε η αφορμή για να ξεσπάσει σύγκρουση εντός του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ενώ πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές. Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει στελέχη της κυβέρνησης για ενδοτισμό έναντι του PKK ενώ το ζήτημα πυροδότησε μια σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο και τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Πάντως η εκεχειρία που έχει κηρύξει μονομερώς το PKK από τον Μάρτιο του 2013 συνολικά τηρείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα